WordPress Püf Noktaları Bölüm 1
WordPress’i öğrenmeye devam ediyoruz. Artık yönetim paneline de aşina olduğumuza göre işin püf noktalarına değinmemiz de iyi olacaktır. WordPress’e kod tarafından da müdahale edebilmemiz güzel bir özellik. Elbette bu konuda da dikkatli olmamızda yarar var.
Bunun nedeni ise herhangi bir yanlış hatalı kod yazımı ya da doğru kodu yanlış yerde yazmaktan dolayı siteniz çökebilir, çıldırma noktasına gelebiliriz. Bunun önüne geçmek için, bence önce besmele çekin, siteniz çökse bile düzeltmeniz kolay olacaktır
WordPress Püf Noktaları
Dikkat Dikkat!
WordPress’in en önemli iki dosyası vardır. Bu dosyalar sayesinde veritabanına bağlanır ve sisteme müdahe edersiniz, ilk çalıştığı anda bir fonksiyonu devreye alabilir veya header üst başlığına ek css kodları koyabilirsiniz. Kısacası; yapamayacağınız şey yok…
Peki, bu dosyalar hangileridir, nerededirler? Haydi, bir göz atalım;
wp_config.php :
Bu dosya bir WordPress sitesinin dosyalarından en önemlisidir diyebiliriz. İçeriğinde veritabanı bağlantı bilgileri, çeşitli ön tanımlı ayarlar ve özel oluşturulan kodlar yer alır. Unutulmamalıdır ki; bir saldırganın en seveceği dosyadır
Bulunduğu dizin, kök dizindir.
Kök dizin, WordPress’in çalıştığı dizindir. Yani; ../public_html/ içerisinde de olabilir veya ../public_html/blog/ içerisinde de olabilir.
functions.php :
WordPress, altyapısında barındırdığı özellikleri hiyerarşisine uygun olarak yerleştirilmiş birçok dosya üzerinden paylaşmaktadır. Bunlardan biri de temanızın olmazsa olmazı functions.php‘dir. Bulunduğu dizin; {kök_dizin}/wp-content/themes/{tema-dizini}/ şeklindedir.
(Bağzı) Püf Noktalar – Bölüm 1
1- Daha Kolay Kurulum, İstediğin Yerden Connection!
Serinin daha önceki yazılarında WordPress kurulumunu daha kolay nasıl yapılabildiğini aktarmıştım. WordPress’in veritabanı bağlantısı için kullandığı özel sabit değişkenlere değer atayarak kurulumu daha hızlı sonuçlandırabiliriz. Buna ek olarak bu değişkenlerin bulunduğu wp_config.php dosyasını özel projelerinize dahil (include, require) edip WordPress için oluşturulan veritabanını (kullanıcı verisi, kategori verisi, içerik verisi vs.) kullanabilirsiniz.
[syntax type=”php”]
define(‘DB_NAME’, ‘veritabanı-ismi’);
define(‘DB_USER’, ‘veritabanı-kullanıcısı’);
define(‘DB_PASSWORD’, ‘veritabanı-parolası’);
define(‘DB_HOST’, ‘sunucu-ismi’);
[/syntax]
2- Güvenlik Anahtarları
WordPress 3.0 sonrası için kurulum sonrasında otomatik olarak oluşturulan özel güvenlik anahtarları, sitenizde kullanılan özel cookie (çerez) bilgilerinin şifrelenerek (encryption) daha güvenli hale gelmesi için geliştirilmiştir. WordPress 3.0 öncesinde sadece dört adet girilen bu anahtarlar, bu sürüm sonrasında iki katına çıkmıştır.
Son güncel sürüm ile yeni bir kurulum yaptığınızda wp_config.php dosyanızda bu alanların dolmuş olduğunu göreceksinizdir.
[syntax type=”php”] define(‘AUTH_KEY’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘SECURE_AUTH_KEY’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘LOGGED_IN_KEY’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘NONCE_KEY’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘AUTH_SALT’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘SECURE_AUTH_SALT’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘LOGGED_IN_SALT’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
define(‘NONCE_SALT’, ‘özel anahtar değeri burada yer alır’);
[/syntax]
Eğer bu alanları değiştirmek isterseniz de WordPress resmi sitesi üzerinde bulunan anahtar üreticisini kullanabilirsiniz.
3- Tablo Ön Adını Düzenleyin
WordPress kurulum ekranında hatırlayacağınız üzere tablo ön eki varsayılan olarak “wp_” şeklinde gelmektedir. Tablo ön eki bir veritabanı sunucusunda birden çok benzer veritabanı varsa yapacağınız işlemlerde doğrulayıcı olarak özellik görebileceği gibi sitenize saldıracak bir heykırımızın (hacker) da işini zorlaştıracaktır.
Elbette ki daha kolay ve özel bir kurulum yapma yolunu seçersiniz wp_config.php içerisinden bu bilgiyi girebilirsiniz.
[syntax type=”php”]
$table_prefix = ‘wp_’;
[/syntax]
Dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken nokta ise bu alanı kurulum yaptıktan sonra değiştirseniz dahi bir etkisi olmayacağıdır.
4- Dil Ayarları
WordPress alt ve üstyapı olarak birden çok dili desteklemektedir. Bundan dolayı WordPress üzerinde farklı dil kullanımı için ayar dosyasında düzenleme yapılmasını da olanak sağlar. Bu alanları istediğiniz dil ile değiştirebilirsiniz.
[syntax type=”php”]
define(‘WPLANG’, ”);
define(‘LANGDIR’, ”);
[/syntax]
Not: Çok dilli kullanım için ayarlayacağınız .mo dosyalarını önce wp-content/languages dizinine sonra da wp-includes/languages dizinine koymalısınız. Detaylı bilgi için ilgili Codex sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
5- Hataları Ayıkla
Bu değeri “true” yaparak geliştirme sırasında hataların ekrana basılmasını sağlayabilirsiniz. Tema ve eklenti geliştiricilerinin geliştirme aşamasında WP_DEBUG kullanmalarını önemle tavsiye ederiz.
[syntax type=”php”]
define(‘WP_DEBUG’, false);
[/syntax]
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.