Whatsapp

WhatsApp’ın Pek Bilinmeyen 11 Özelliği ve İpuçları – 3

Tasarımını birçok kez yenileyen WhatsApp, yeni işlevsel özellikleriyle de kullanıcılarına kapsamlı bir iletişim hizmeti sunmaya başladı. Her ne kadar basit bir mesajlaşma platformu gibi görünse de, WhatsApp’ta da diğer birçok platformda olduğu gibi gözden kaçan veya pek farkedilmeyen birçok özellik yer alıyor.

WhatsApp’ta normal veya sesli mesaj göndermek, görüntülü veya sesli aramalar yapmak, medya dosyalarını paylaşmak dışında neler yapıyorsunuz? Daha birçok işlevi de gerçekleştirebilirsiniz. İşte işinize oldukça yarayacak, kullanımı zirveye çıkartacak az bilinen özellikler…

İşte WhatsApp ‘taki gizli özellikler ve püf noktaları

1 – WhatsApp’ı web üzerinden kullanın (tarayıcı ile)

WhatsApp’ın sadece mobil cihazlar üzerinden kullanılan bir platform olmadığını belirtmek gerekiyor. Belki birçoğunuz bunu biliyor olabilirsiniz. Ancak yine de bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var.

WhatsApp Web şarj uyarısı

WhatsApp’ın web sürümü olan web.whatsapp.com adresine giderek, mobil cihazlarınız üzerinden yapabildiğiniz tüm işlemleri (mesajlaşma, dosya gönderme, profil düzenleme vs.) bilgisayarınızdan da yapabilirsiniz. Ek olarak ilgili sayfa üzerinden masaüstü bildirimlerini de açabilirsiniz. Web sürümünü kullanmanız için yapmanız gerekenler ise şöyle:

  1. web.whatsapp.com adresine gidin
  2. WhatsApp uygulaması üzerinden WhatsApp Web seçeneğini seçin
  3. Açılan kamera ile web.whatsapp.com adresinde çıkan QR (kare) kodu okutun
WhatsApp Web

NOT 1: WhatsApp’ın web sürümü, mobil cihazınız ile eş-zamanlı olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla mobil cihazınızın şarjı biterse, web sürümü erişimi de sonlanır.

NOT 2: Mobil uygulamadaki WhatsApp Web seçeneğinin konumu cihazdan cihaza değişiklik gösterebilir. Kullandığınız cihaza göre aşağıdaki yönergelerden ilgili olanını izleyebilirsiniz.

WhatsApp Web seçeneği

2 – WhatsApp’ta Son Görülme Ve Okundu Bilgilerini Kapatın:

WhatsApp’ın belki de en çok konuşulan özelliklerinden biri, kullanıcıların en son aktif olduğu zamanı gösteren “Son Görülme” bilgisi iken; diğeri de iki tane mavi tik işareti ile sembolize edilen “Okundu” bilgisidir. Eğer diğer kullanıcıların bu bilgileri görmesini istemiyorsanız bunu basit bir ayar ile yapabilirsiniz.

Sırasıyla Ayarlar > Hesap > Gizlilik adımlarını izledikten sonra açılan ekranda Son Görülme ve Okundu ayarlarını değiştirebilirsiniz. Buradaki seçenekleri kullanarak Son Görülme ve Okundu bilgilerini herkese gizleyebilirsiniz; ya da dilerseniz Son Görülme seçeneğini sadece kişi listenizde yer alan kullanıcılara göstermek üzere de değiştirebilirsiniz.

WhatsApp Son Görülme Okundu Bilgileri

NOT 1: Son Görülme ve Okundu bilgilerini gizlemeyi seçerseniz, siz de diğer kişilerin Son Görülme ve Okundu bilgilerini göremezsiniz. (2.1 ve 2.2 maddelerine göz atın)

NOT 2: WhatsApp’ın gizlilik ayarları üzerinden ayrıca; profil fotoğrafınızın veya durum bilginizin gizliliğini de değiştirebilirsiniz.

3 – WhatsApp’ta Okundu Bilgisini Kapatmadan Gizleyin:

Normal şartlar altında WhatsApp’taki iki tane mavi tik ile sembolize edilen “Okundu” bilgisini kapatırsanız, siz de diğer kişilerin Okundu bilgisini göremezsiniz. Ancak farklı bir yöntem ile bu durumun üstesinden gelebilirsiniz:

Size gelen mesajı açmadan önce cihazınızı Uçak Modu‘na alın. Uçak Modu aktif iken mesajı açın ve okuyun. Ardından uygulamadan çıkın ve Uçak Modu’nu kapatın. Böylece Okundu bilgisini gösteren iki mavi tik işareti karşı tarafa gözükmeyecektir.

Çoğu kişi bilmiyor Mutlaka bilmeniz gerek WhatsApp özellikleri...

4 – WhatsApp’ta Son Görülme Bilgisini Kapatmadan Gizleyin:

Eğer cihazınız Android işletim sistemine sahip ise ve Hızlı Cevap özelliğini kullanabiliyorsanız, Son Görülme bilgisi güncellenmeden gelen mesajı doğrudan bildirim paneli üzerinden okuyabilir; hatta cevap dahi yazabilirsiniz. Burada Son Görülme bilgisi tamamen gizlenmez; sadece uygulamayı en son açtığınız zaman bilgisi gösterilir. Ancak uygulamayı açmadan Hızlı Cevap özelliği ile cevap yazarsanız, Son Görülme kısmında cevap yazdığınız zaman bilgisi değil; WhatsApp’ın kendisini en son açtığınız zamanın bilgisi gösterilir.

NOT: Bu yöntem sadece deneyseldir. Yani her cihazda aynı sonucu vermeyebilir veya ilerleyen zamanlarda değişiklik gösterebilir.

5 – WhatsApp’ta Mesajlarınızın Tam Olarak Ne Zaman Okunduğunu Öğrenin:

Hepinizin bildiği gibi WhatsApp mesajlarında bir tane gri tik işareti mesajınızın gönderildiğini, iki tane gri tik işareti mesajınızın karşı tarafa ulaştığını, iki tane mavi tik işareti ise mesajınızın okunduğu anlamına geliyor. Peki mesajınızın tam olarak ne zaman okunduğunu öğrenmek ister misiniz?

WhatsApp Okundu Bilgisi

Bunun için yapmanız gereken çok basit: Gönderdiğiniz bir mesajın üzerine basılı tutun. Ardından üst tarafta çıkan menüden “Bilgi” seçeneğini seçin ve mesajınızın tam olarak ne zaman okunduğunu tarih ve saat formatında görün. Aynı ekran üzerinden mesajınızın iletildiği zamanı da görebilirsiniz.

6 – WhatsApp’ta Grup Bildirimlerini Sessize Alın – Kapatın:

WhatsApp grupları bazen oldukça rahatsız edici olabiliyor. Eğer ki gruptaki kişilerin sayısı fazla ise ve çok aktif bir şekilde mesaj gönderiliyorsa bu gruplar adeta bir işkenceye dönüşebiliyor. Eğer üyesi olduğunuz WhatsApp grubundan seri şekilde gelen bildirimlerden başınız ağrıdıysa, bildirimleri sessize alabilir; hatta dilerseniz tamamen kapatabilirsiniz.

WhatsApp Grubu Sessize Alma

Grup bildirimlerini sessize almak için, grubun sohbet ekranını açtıktan sonra menüden “Sessiz” seçeneğini işaretleyebilir ve istediğiniz süreyi (örn: 8 saat, 1 hafta, 1 yıl) seçebilirsiniz. Ayrıca “Bildirimleri göster” seçeneğini de pasif hale getirerek, gruptan gelen bildirimleri tamamen kapatabilirsiniz.

7 – WhatsApp’ta İstatiklerinizi Görüntüleyin:

WhatsApp hareketleriniz ile ilgili birçok detayı da basit bir işlem ile öğrenmeniz mümkün. Kaç mesaj gönderdiğinizi veya kaç mesaj aldığınızı, kaç MB’lık dosya transferi olduğunu WhatsApp üzerinden ayrıntılarıyla görüntüleyebilirsiniz.

İstatistiklerinizi görmek için; sırasıyla Ayarlar > Veri Kullanımı > Şebeke Kullanımı adımlarını izlemeniz gerekiyor. Açılan ekranda gönderdiğiniz ve aldığınız mesajların sayısını, MB cinsinden boyutunu, medya ve arama istatistiklerini ve diğer birçok bilgiyi bulabilirsiniz.

WhatsApp istatistiklerini görüntüleme

NOT: Ek olarak Android için geliştirilen “WhatStat” isimli uygulama ile istatistikleri daha ayrıntılı ve grafiksel olarak da görüntüleyebilirsiniz.

8 – WhatsApp’ta Önemli Kişiler – Gruplar İçin Kısayol Oluşturun:

WhatsApp iletişiminizi hızlandırmak istiyorsanız; sık sohbet ettiğiniz kişiler veya gruplar için kısayollar oluşturarak, o kişiler veya gruplar ile daha hızlı bir şekilde mesajlaşabilirsiniz.

Android cihazlarda kısayol oluşturmak için; sohbetin üzerine basılı tutun ve sağ üst köşedeki açılır menüden “Sohbet kısayolu ekle” seçeneğine tıklayın (veya sohbet ekranını açtıktan sonra sağ üst köşedeki menüden önce “Diğer” seçeneğine, sonra ise “Kısayol ekle” seçeneğine tıklayın). Eklediğiniz kısayollara Android ana ekranı üzerinden ulaşabilirsiniz.

WhatsApp kişi kısayolları

NOT: WhatsApp’ın iOS sürümünde yerleşik olarak böyle bir özelliğin olmadığını belirtmek gerekiyor. Ancak 1TapWA veya Shortcuts For WhatsApp Plus gibi üçüncü parti uygulamalar ile iOS cihazınıza WhatsApp kısayolları ekleyebilirsiniz.

9 – WhatsApp’a Şifre Koyun:

Milyonlarca kullanıcıya sahip olan WhatsApp, en popüler sosyal platformlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda gün geçtikçe kullanıcılarına yeni özellikler sunar. Bu özellikler arasında mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma ve medya alışverişi yer alır.

Tüm bu özellikler göz önüne alındığında çoğu kullanıcıların özel hayatlarını ve özel işlerini de WhatsApp üzerinden görüştüğü biliniyor. Bu nedenle de kişilerin telefonu bir başkasına geçtiğinde WhatsApp’ta bulunan konuşmalarına ulaşması oldukça kolay bir hale geliyor. Bu durumun önüne geçmek için de WhatsApp uygulamanıza şifre koymanız mümkündür. Peki WhatsApp şifre koyma işlemi nasıl yapılır?

En yaygın mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ta şifre koyma özelliği bulunuyor. İşte WhatsApp şifre koyma işlemi için yapmanız gerekenler.

Android cihazlarda WhatsApp uygulamasına şifre koymanın iki farklı yöntemi bulunur. Bunlardan ilki uygulama içerisinde parmak izi ile şifre koyma işlemidir. Bu işlem için yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • İlk olarak WhatsApp uygulamasına girin ve sağ üst köşedeki üç nokta işaretine basarak Ayarlar kısmına girin.
  • Ardından Hesap seçeneğini seçin.
https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/12/WhatsApp-uygulamasina-nasil-sifre-koyulur-1.png?resize=1170%2C658&ssl=1
  • Çıkan seçenekler arasından Gizlilik seçeneğine girin.
  • Daha sonra en altta yer alan “Parmak izi kilidi” seçeneğine girerek doğrulamayı açın. Bu işlem sonrasından WhatsApp uygulaması, her açtığınızda sizden parmak izi ister.
https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/12/WhatsApp-uygulamasina-nasil-sifre-koyulur-2.png?resize=1170%2C658&ssl=1

Bu yöntemin yanı sıra WhatsApp uygulamasına şifre koymak için cihazınıza kilitleme uygulamaları indirerek de şifre koyabilmeniz mümkündür. AppLock, Uygulama Kilitleyici, Hexlock ve Kilitleyici, bu uygulamalar arasında yer alıyor.

iOS WhatsApp şifre koyma

  • İlk olarak WhatsApp uygulamasında Ayarlar kısmına girin.
  • Daha sonra Hesap kısmına girin ve Gizlilik seçeneğini seçin.
https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/12/WhatsApp-uygulamasina-nasil-sifre-koyulur-1-1.png?resize=1170%2C658&ssl=1
  • Son olarak ise Ekran kilidi kısmını açın.
  • Ardından “Face ID ya da Touch ID Gereksin”i seçerek istediğiniz şifreleme seçeneği ile kimlik doğrulamanızı etkin hale getirin.
https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2021/12/WhatsApp-uygulamasina-nasil-sifre-koyulur-2-1.png?resize=1170%2C658&ssl=1

WhatsApp için geliştirilen üçüncü parti uygulamalar ile de sohbetlerinizi koruyabilirsiniz.

Andorid cihazlarda olduğu gibi uygulama üzerinden şifre koymanın yanı sıra uygulama üzerinden de şifre koymanız mümkündür. SafeInCloud, Secrets ve Password Manager, bu uygulamalardandır.

Android, BlackBerry ve Windows Phone için aşağıdaki uygulamaları deneyebilirsiniz:

  • Android: Messenger and Chat Block, AppLock
  • BlackBerry: Lock for Whats Messenger
  • Windows Phone: WhatsLock

NOT: iOS cihazlarda kullanabilmek için cihazınıza Jailbreak yapmanız; ardından Cydia uygulaması ile tweak yüklemeniz gerekmektedir. Sonrasında ise BioProtect, Watusi veya WhatsApp++ gibi uygulamalar ile WhatsApp’ınıza şifre koyabilirsiniz.

10 – WhatsApp’ı Tabletinizde Kullanın:

WhatsApp kullanıcılarının bugüne kadar belki de en büyük isteklerinden biri, tablet üzerinden WhatsApp kullanmak olmuştur. Normal şartlar altında WhatsApp, sim kart desteği olmayan tabletler için -uygulama olarak- böyle bir imkan sunmuyor. Ancak WhatsApp Web’in kullanıma sunulmasıyla birlikte, artık tüm tabletlerde de tarayıcı üzerinden WhatsApp kullanmak mümkün hale gelmiş durumda.

Ancak yine de tarayıcı üzerinden değil de, doğrudan uygulama olarak Android tabletinizde kullanmak isterseniz; WhatsApp’ın APK dosyasını indirip (“Bilinmeyen Kaynaklar” seçeneğini aktif ettikten sonra) cihazınıza yükleyebilirsiniz.

WhatsApp’tan yeni özellik yolda: Devre dışı bırakılabilecek

Ardından WhatsApp’ın telefon numarası onayı için daha önceden eşleştirmiş olduğunuz telefon numarasını girmeniz gerekiyor. WhatsApp, onay kodunu girdiğiniz numaraya göndereceği için onayı otomatik olarak algılamayacaktır. Dolayısıyla size ikinci bir doğrulama seçeneği olarak sesle doğrulamayı (“Beni Ara”) önerecektir. Sesle doğrulama işlemini de yaptıktan sonra tabletiniz üzerinden WhatsApp’ı kullanmaya başlayabilirsiniz.

11 – WhatsApp’ta Sohbet Geçmişinizi Başka Bir Cihaza Aktarın:

WhatsApp’a gelen Google Drive desteği, aslında sohbet geçmişi ve diğer WhatsApp verilerini kolay bir şekilde farklı cihazlara aktarmayı sağlıyor. Ancak kullandığınız akıllı telefonunuzda bulunan sohbet geçmişlerini Google Drive üzerinden aktarmak istemiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  1. WhatsApp kullandığınız cihaza bir microSD kart yerleştirin
  2. WhatsApp üzerinden Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği seçeneğine tıklayın ve yedekleme işlemini yapın
  3. SD kartınızı çıkartın ve ikinci cihaza yerleştirin
  4. İkinci cihaza WhatsApp uygulamasını yükleyin
  5. Uygulama yüklendikten sonra WhatsApp otomatik olarak yedeği algılayacak ve onayınızın ardından sohbet geçmişiniz yüklenecektir.

Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? Binance’e buraya TIKLAYARAK kaydolarak %20 indirimden faydalanabilir siniz.

admin

Ben Nurullah Tayıpoğlu 20 yıllık Matematik Öğretmeni ve Eğitim Koçu 1991 yılından beri bilgisayarla iştigal ediyor. Commodore bilgisayarla başlayan teknoloji… 20 Yıllık Matematik Öğretmeni ve eğitim koçundan Her seviyeye uygun özel matematik dersi. ?? YKS-TYT-AYT-KPSS-LGS-ALES-DGS HİZMETLERİ

%d blogcu bunu beğendi: