WhatsApp’ın Pek Bilinmeyen 11 Özelliği ve İpuçları – 1
Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma servisi olan WhatsApp, Facebook’un 19 milyar dolar karşılığında satın aldığı günden bugüne birçok yeni özelliğe de kavuştu. Tasarımını birçok kez yenileyen WhatsApp, yeni işlevsel özellikleriyle de kullanıcılarına kapsamlı bir iletişim hizmeti sunmaya başladı.
Her ne kadar basit bir mesajlaşma platformu gibi görünse de, WhatsApp’ta da diğer birçok platformda olduğu gibi gözden kaçan veya pek farkedilmeyen birçok özellik yer alıyor.
WhatsApp’ta normal veya sesli mesaj göndermek, görüntülü veya sesli aramalar yapmak, medya dosyalarını paylaşmak dışında neler yapıyorsunuz?
Mesela WhatsApp’ta internet paketinizden tasarruf edebilir, yazı stilini değiştirebilir, sesli mesajları ahizeden dinleyebilir, grup kurmadan toplu mesaj atabilir, fotoğrafların çözünürlüklerini düşürmeden gönderebilirsiniz. Daha birçok işlevi de gerçekleştirebilirsiniz. İşte işinize oldukça yarayacak, kullanımı zirveye çıkartacak az bilinen özellikler…
İşte WhatsApp ‘taki gizli özellikler ve püf noktaları
1 – Mesajlarınıza biraz canlılık katmak için metni biçimlendirin
WhatsApp’ın bu özelliği, mesajınıza anında metne kalın, italik veya üst çizgi eklemenizi sağlıyor. Bunu yapmak için, biçimlendirmek istediğiniz metnin önüne ve arkasına birkaç özel karakter eklemeniz gerekiyor.
WhatsApp’ta yıldız işareti ile kalın (* kalın *), alt çizgiyle (_italics_) italik, tildlerle (~ üstü çizili ~) üstü çizili metin oluşturabilirsiniz.
-İtalik yazmak için: _metin_
-Kalın yazmak için: *metin*
-Üstü çizili yazmak için: ~metin~
Yeni yazı şekillerinin WhatsApp’ın web sürümünde de kullanılabildiğini; ancak görüntüleme olarak sadece uygulamalarda işe yaradığını belirtmemiz gerekiyor.
2 – WhatsApp Mesajlarınızın kaybolmasını sağlayın
WhatsApp şu anda belirli konuşmalar için kaybolan mesajları açmanıza izin veren yeni bir özellik sunuyor. Etkinleştirildiğinde, tüm mesajlarınız yedi gün sonra sohbetten kaybolur.
Ekranınızın üst kısmındaki kişiye veya sohbetin adına dokunarak “Kaybolan Mesajlar’ı” açın. Seçenekler listesinden “Kaybolan Mesajlar” öğesini seçin ve ardından “Açık” öğesine dokunun.
Ancak gönderdiğiniz veya aldığınız tüm görüntülerin otomatik olarak sizin veya alıcının telefonuna kaydedildiğini, bu nedenle fotoğraflı mesaj kaybolurken, gerçek görüntünün yine de kaydedilebileceğini unutmayın.
3 – Mesajınıza kolayca ulaşmak için iletiye yıldız ekleyin
Bir mesaja yıldız eklemek, bir arkadaşınızın size gönderdiği anlamlı bir mesaja, telefon numarasına, adrese veya makale bağlantısına geri dönmenin kolay bir yolunu oluşturuyor.
Bunun için mesaja uzun basın, ardından “Yıldız” simgesine dokunun. Bunu yaptıktan sonra iletinin yanına küçük bir yıldız simgesi belirir. Daha sonra sohbetin üzerine dokunup “Yıldızlı mesajlar”ı seçerek işaretlediğiniz tüm mesajları görebilirsiniz. Mesajlaştığınız kişinin bundan haberi olmaz.
Yıldızlı mesajlarınızı bir iPhone‘da, Ayarlar sekmesine gidip “Yıldızlı Mesajlar’ı” seçerek de görüntüleyebilirsiniz. Android kullanıcılarının “Menü” düğmesine, ardından “Yıldızlı Mesajlar‘a” dokunması gerekiyor.
4- Depolama alanınızı yönetin ve en çok kiminle konuştuğunuzu görün
En yakın arkadaşınızın WhatsApp’ta kim olduğunu merak mı ediyorsunuz? Öğrenmesi kolay.
iPhone veya Android telefonunuzda; Ayarlar > Depolama ve Veriler > Depolamayı Yönet‘e gidin. Telefonunuzdaki en çok depolama alanını kimin kullandığına göre bir kişi listesi oluşturacak.
Değiştirilen mesaj sayısı, resimler ve GIF‘ler gibi daha ayrıntılı istatistikleri görüntülemek için her bir kişinin üzerine dokunun. WhatsApp’ın yeni görünümlü depolama bölümü, telefonunuzda yer kaplayan büyük dosyalardan kurtulmanızı kolaylaştırmanın yanı sıra en çok kiminle sohbet ettiğinizi görmenin de bir yolunu sunuyor.
5 – Mesaj ayrıntılarını görüntüleyin
Bir mesajın ne zaman teslim edildiğini veya okunduğunu hiç merak ettiniz mi?
iPhone‘unuzda bu istatistikleri görüntülemek için gönderdiğiniz bir mesajda sola kaydırın. Android cihazlarınızda ise mesaja uzun süre basın, ardından menü düğmesine ve “Bilgi‘ye” dokunun.
6 – WhatsApp ‘da bir konuşmayı sessize alın
Bir filme veya toplantıya giderken, sohbetli bir grup konuşmasını veya meşgul olduğunuzun ipucunu alamayan bir arkadaşınızı susturmak için WhatsApp’ın sessiz özelliğini kullanabilirsiniz.
Bunu yapmak için Android kullanıcıları bir sohbete uzun süre basabilir, ardından ekranın üst kısmındaki üstü çizili hoparlör simgesine dokunabilir. iPhone kullanıcıları bir görüşme boyunca sola kaydırabilir, ardından üç nokta düğmesine ve ardından Sesi Kapat seçeneğine dokunabilir. 8 saat, bir hafta veya her zaman sessize almayı seçebilirsiniz.
7 – Son görülme durumunuzu gizleyin
Bazen insanların en son ne zaman çevrimiçi olduğunuzu görebileceğini bilmek çok fazla baskı oluşturabilir ve bekleyen mesajlara cevap vermeniz gerektiğini hissettirebilir. Arkadaşlarınızın veya rastgele kişilerin “Son Görülme” zamanınızı bilmesini istemiyor musunuz? Ayarlar > Hesap > Gizlilik > Son Görülen’i açın. Ardından Herkes, Kişilerim veya Hiç kimse arasından seçim yapın.
8 – Okundu bilgilerini devre dışı bırakın
Konuştuğunuz kişilerin mesajı okuduğunuzu bilmesini engellemek isterseniz WhatsApp ‘ta okundu bilgilerini devre dışı bırakabilirsiniz.
Ayarlar > Hesap > Gizlilik’i açın ve kutunun işaretini kaldırın veya Mesajları Oku’nun yanındaki anahtarı Kapalı konumuna kaydırın. Bu özelliği kapatmak, bir arkadaşınızın mesajınızı ne zaman okuduğunu görmenizi de engeller. Bununla birlikte, “Grup Sohbetleri’nin” okundu bilgilerini kullanmaya devam edeceğini belirtelim.
9 – Özel bildirimler alın
Her gelen mesaj için aynı uyarı sesine sahip olmak yerine, kişiler için özel uyarılar ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak, telefonunuza bakmadan size kimin mesaj gönderdiğini anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Android kullanıcıları bir sohbet dizisini görüntülerken Menü simgesine dokunmalı, ardından Kişiyi Görüntüle > Özel Bildirimleri işaretlemeli ve ardından kurulumu tamamlamalıdır. iPhone’da WhatsApp kullananlar için, bir sohbet dizisini görüntülerken kişinin adına, ardından “Özel Ton’a” dokunun.
10 – WhatsApp ‘ta bir görüşmeyi dışa aktarın
Kaydetmeniz gerektiğinde bir görüşmeyi dışa aktarabilirsiniz. Bir sohbeti görüntülerken, Android kullanıcılarının Menü düğmesine ve ardından Diğer > Sohbeti Dışa Aktar’a dokunmaları gerekiyor.
Bir iPhone’da ise bir sohbet dizisini görüntüleyin; ekranın üst kısmındaki kişi adına dokunun. Ardından “İletişim Bilgileri” sayfasının altına kaydırın ve “Sohbeti Dışa Aktar’ı” seçin.
Her iki işletim sisteminde de medya ekli veya medya eki olmadan dışa aktarım sağlanabiliyor.
11 – WhatsApp ‘ta Sohbetlerinizi Arşivleyin:
Sohbetleri arşivlemeyi yedeklemek ile karıştırmamak gerekiyor. Zira WhatsApp’ın sohbet arşivleme özelliği sohbetlerinizi silmeyi ya da yedeklemeyi değil; daha sonradan tekrar bakabilmek adına geçici olarak ayrı bir alanda tutmayı sağlıyor. Yani bir bakıma yazışmalarınızı arşivleyerek ekrandan kaldırıp -sonradan görüntülemek amacıyla- kenara alabiliyorsunuz.
Tüm sohbetleri arşivlemek için sırasıyla Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Geçmişi > Tüm Sohbetleri Arşivle seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer tüm sohbeti değil, belli bir kişi ile yapılan sohbeti arşivlemek istiyorsanız, bunun için de ilgili kişiyle yapılan sohbetin üzerine basılı tutup üst menüde çıkan ikonlardan arşiv ikonunu seçebilirsiniz.
Ekrandan geçici olarak kaldırılan sohbetleri geri getirmek içinse, sohbetlerin yer aldığı ekranın en alt kısmında çıkan “Arşivlenmiş Sohbetler” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.