Kripto ParaMetaverse

Metaverse Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yazar Neal Stephenson, sanal gerçeklik ortamlarındaki gerçeğe yakınlığı tasavvur ettiği 1992 bilimkurgu romanı “Snow Crash”te ilk defa “Metaverse” terimini ortaya atmıştı. O günlerden beri, teknolojide çeşitli gelişmelerin hızla ilerlediğini gördük: artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer iletişim araçlarını içeren çevrimiçi bir sanal dünyanın kapılarını ise neredeyse araladık. Metaverse’in kapılarını açan bu önemli gelişmeler, anlatacağımız konunun içeriğidir.

Metaverse genişledikçe, bize birlikte yaşanılabilen hiper gerçek bir alternatif dünya sunacak. Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi çevrimiçi oyun evrenlerinde zaten metaverse izleri bulunuyor. Bu kitleleri peşinden sürükleyen oyun şirketleri ise, metaverse evriminin bir parçası olma hırsı ve çabasına yeterince sahiptir.

Metaverse, Facebook ve Microsoft’un sürece dahil olduğu son zamanların en sıcak konularından biridir. Peki bu Metaverse Nedir? Ve Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

Yazar Neal Stephenson, sanal gerçeklik ortamlarındaki gerçeğe yakınlığı tasavvur ettiği 1992 bilimkurgu romanı “Snow Crash”te ilk defa “Metaverse” terimini ortaya atmıştı. O günlerden beri, teknolojide çeşitli gelişmelerin hızla ilerlediğini gördük: artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer iletişim araçlarını içeren çevrimiçi bir sanal dünyanın kapılarını ise neredeyse araladık. Metaverse’in kapılarını açan bu önemli gelişmeler, anlatacağımız konunun içeriğidir.

Metaverse genişledikçe, bize birlikte yaşanılabilen hiper gerçek bir alternatif dünya sunacak. Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi çevrimiçi oyun evrenlerinde zaten metaverse izleri bulunuyor. Bu kitleleri peşinden sürükleyen oyun şirketleri ise, metaverse evriminin bir parçası olma hırsı ve çabasına yeterince sahiptir.

Metaverse Nedir?

Kullanıcıların dijital ve gerçekliği artırılmış sanal bir evrende hareket edebileceği, teknolojinin ise birçok öğesinin sınırlarını zorlayacağı bir platformdur. Metaverse sağlayıcılar, kullanıcılarının konserler, konferanslar ve iş toplantıları gibi sanal dünya gezileri veya arkadaşlarıyla çalışmasını, oyun oynamasını ve hep bağlantıda kalacağını öngörüyorlar. Risk sermaye şirketi Epyllion Industries’in yönetici ortağı Matthew Ball, Şubat 2021’de web sitesinde yazdığı bir makalede, “Şu anda bir sonraki internetin zirve noktasındayız.” dedi.

On yıllardır teknoloji uzmanları, sanal yaşamlarımızın fiziksel gerçeklerimiz kadar önemli bir rol oynadığı bir çağın hayalini kurdular. Teoride, arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla sanal alanda etkileşim kurmak için çok zaman harcardık. Sonuç olarak, orada da dijital avatarlarımız için kıyafetlere ve nesnelere para harcıyorduk.

Bay Zuckerberg gibi teknisyenlerin metaverse dediği şeyde , sanal gerçeklik çevrimiçi ikinci bir hayat yaşamak için bir bilgi işlem platformu olarak hizmet ediyor. Sanal gerçeklikte, sizi 3 boyutlu bir ortama çeken bir kulaklık takıyorsunuz. Sanal nesnelerle etkileşim kurmak için hareket algılayıcı denetleyiciler taşır ve başkalarıyla iletişim kurmak için bir mikrofon kullanırsınız.

Konu hakkında kapsamlı yazılar yazan bir risk sermayedarı olan Matthew Ball, metaverse’nin ana bilgisayar, kişisel bilgisayar ve mobil bilgisayardan sonra bilgisayarların dördüncü dalgasını temsil ettiğini söyledi.

Meta veri tabanı hakkında “İnsanların ortam bilişimi dediği şeye doğru ilerliyor” dedi. “Bilgisayara erişmek yerine bilgisayarın içinde olmakla ilgili. Bu, her zaman çevrimiçi bir dünyaya erişmek yerine her zaman çevrimiçi olmakla ilgilidir.”

Bir dereceye kadar, oyunlarda zaten bir metaverse var. Ama – ve bu önemli bir ama – ilkel.

Meta veri deposunun bazı sosyal unsurları video oyunlarında zaten bulunabilir. Bilgisayarlarda, oyun konsollarında ve mobil cihazlarda oynanan çevrimiçi bir nişancı oyunu olan Fortnite’ı düşünün . Ortalama bir Fortnite oyuncusu, kişisel bir avatarla oyunda yüzlerce saat geçirir, diğer oyuncuların avatarlarıyla savaşır ve onlarla etkileşime girer. Oyuncular ayrıca avatarlarını kişiselleştirmek için kıyafetlerin ve diğer güzelliklerin kilidini açan sanal para birimi biriktirir.

Meta verinin bir öncüsü , yaklaşık yirmi yıl önce Linden Lab tarafından geliştirilen ve insanların başkalarıyla sosyalleşmek için kendilerinin dijital temsillerini oluşturduğu bir çevrimiçi sosyal platform olan Second Life’ta da bulunabilir . Sanal alanda, kullanıcılar sanal yaşamlarını zenginleştirmek için alışveriş yapabilir ve mülk inşa edebilirler.

Sanal gerçeklik, video oyunlarında da biraz ileri düzeydedir. 2016’da Sony , sanal gerçeklik oyunları oynamak için PlayStation 4 konsoluna takılan bir sanal gerçeklik başlığı olan 400 dolarlık PlayStation VR’yi piyasaya sürdü. Bu ay Sony, bir çıkış tarihi paylaşmasa da PlayStation 5 için ikinci nesil bir kulaklığın geleceğini söyledi .

Ancak bunlar, hala şekillenmekte olan tam metaverse için sadece basamak taşlarıydı. Teknoloji uzmanları, hızlı internet bağlantıları, güçlü sanal gerçeklik başlıkları ve geniş bir oyuncu kitlesi gibi birçok şey sayesinde, zengin animasyonlu, gerçeğe yakın bir 3 boyutlu simülasyonda yaşamanın artık daha mümkün olduğunu söylüyor.

Gerçeği söylemek gerekirse, çok fazla değil.

Activision Blizzard, oyuncuların oyunlar içinde topluluklar oluşturmak için yüzlerce saat harcadıkları bir metaverse bileşenine sahip çevrimiçi oyunlar yapmakla tanınır. 2004’te piyasaya sürülen rol yapma oyunu World of Warcraft’ta oyuncular, silah ve zırh gibi öğeleri toplayarak dijital avatarlarını daha güçlü hale getirmek amacıyla görevleri tamamlamak için çevrimiçi olarak birlikte çalıştılar.

Ancak şirket sanal gerçeklikle uğraşmadı. Öncelikle kişisel bilgisayarlar ve oyun konsolları için oyunlar yaptı, ancak henüz bir sanal gerçeklik oyunu yayınlamadı.

Şimdiye kadar, Microsoft’un meta veri tabanı üzerindeki çalışması yeni ortaya çıktı.

Yazılım devi, birkaç yıldır dijital hologramları gösteren ve işletmeler ve devlet kurumları için uygulamalara odaklanan 3.500 dolarlık bir kulaklık olan HoloLens’i geliştirdi. Cihaz, bazı teknoloji uzmanlarının gelecekteki meta veri deposunun bir parçası olduğunu düşündüğü artırılmış gerçeklik ile ilgili.

Microsoft, Sony PlayStation’dan sonra en popüler ikinci oyun konsolu olan Xbox’ın da geliştiricisidir. Ancak PlayStation’dan farklı olarak Xbox, sanal gerçeklik oyun alanında bariz bir şekilde yok oldu.

Metaverse Neden Önemlidir?

Kökenleri. “Metaverse” kelimesi  , içinde yaşadığımız dünyanın ötesinde var olan, tamamen gerçekleştirilmiş bir dijital dünyayı tanımlar. Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli “Snow Crash” adlı romanında ortaya atıldı ve kavram Ernest Cline tarafından “Ready Player One” adlı romanında daha fazla araştırıldı.

Genişleyen bir evren. Metaverse , pandeminin çevrimiçi-her şey değişimi  sırasında ivme kazanmış gibi görünüyor . Bugün terimi , sanal alanda var olan çeşitli deneyimler, ortamlar ve varlıklara atıfta bulunmaktadır .

Bazı örnekler. Oyuncuların kendi dünyalarını kurabilecekleri video oyunları  , çoğu sosyal medya gibi metaverse eğilimlerine sahiptir. Değiştirilemez bir jeton , sanal gerçeklik başlığı veya bazı kripto para birimine sahipseniz, metaversal deneyiminin de bir parçası olursunuz.

Teknoloji ne kadar büyük değişiyor. Facebook, sanal gerçeklik başlıklarından 10 milyonunu gönderdikten ve adını Meta olarak değiştirdiğini açıkladıktan sonra geçen yıl metaverse iddiasını ortaya koydu. Google, Microsoft ve Apple, metaverse ile ilgili teknoloji üzerinde çalışıyor.

Gelecek. Teknolojideki birçok insan, metaverse’nin sanal yaşamlarımızın fiziksel gerçekliklerimiz kadar önemli bir rol oynayacağı bir çağın habercisi olacağına inanıyor. Bazı uzmanlar bunun hala bir moda ve hatta tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor .

Bir meta evrenin tanımı nedir?

Meta evren, insanları hayatlarının her alanında birbirine bağlayan bir çevrimiçi, 3D, sanal dünya kavramıdır. İnternetin tek bir tarayıcı ile farklı websitelerine erişim sağlayabilmesi gibi, meta evren de bir çok platformu birbirine bağlayacaktır. 

Bu kavram, Neal Stephenson’ın bilim kurgu romanı Parazit’te geliştirilmiştir. Fakat meta evren, bir zamanlar kurgusal bir fikir olsa da artık gelecekte gerçeğe dönüşebilecek gibi gözükmektedir. Meta evrenin temelinde, her bir kullanıcının bir karakteri ya da avatar’ı kontrol ettiği bir artırılmış gerçeklik yer alacaktır. Örneğin, tamamen meta evrenin içinde kalarak sanal ofisinizde bir Oculus sanal gerçeklik gözlüğü ile bir toplantı yapabilir, işinizi bitirip blockchain tabanlı bir oyunla rahatlayabilir ve daha sonra da finansınızı ve kripto portföyünüzü yönetebilirsiniz. Meta evrenin bazı özelliklerini mevcut sanal video oyunu dünyalarında görebilirsiniz. Second Life ve Fortnite gibi oyunlar ya da Gather.town gibi iş sosyalleşme araçları, hayatlarımızın birden fazla öğesini çevrimiçi dünyalara taşımaktadır. Bu uygulamalar meta evren olmasa da bir dereceye kadar benzerdir. Meta evren henüz hayata geçmiş değildir. 

Meta evren, oyunları ya da sosyal medyayı desteklemenin yanında ekonomileri, dijital kimliği, merkeziyetsiz yönetişimi ve diğer uygulamaları da bir araya getirecektir. Bugün bile değerli eşyaların ve para birimlerinin mülkiyeti ve kullanıcılar tarafından yaratılması birleşik, tek bir meta evrenin geliştirilmesine katkıda bulunur. Tüm bu özellikler, blockchain’in geleceğe yönelik olarak bu teknolojiye güç vermesine olanak sunar.

Video oyunları neden meta evrene bağlıdır?

3D sanal gerçekliğe yaptığı vurgu nedeniyle video oyunları şu anda meta evrene en yakın deneyimi sunmaktadır. Fakat bunun tek sebebi bu oyunların 3D olmaları değildir. Artık video oyunları, hayatımızın diğer alanlarıyla kesişen hizmet ve özellikler sunmaktadır. Roblox video oyunu, konser ve buluşma gibi sanal etkinliklere ev sahipliği bile yapar. Oyuncular yalnızca oyunu oynamakla kalmaz, “siber dünya” dahilinde oyunu diğer etkinlikler ve hayatlarının farklı alanları için de kullanır. Örneğin, çok oyunculu Fortnite oyununda 12,3 milyon kullanıcı Travis Scott’ın oyun içi sanal müzik turuna katılmıştır.

Kripto, meta evrene hangi açılardan uygundur?

Oyun dünyası, meta evrenin 3D özelliğini sunar fakat hayatın tüm yönlerini kapsayabilecek bir sanal dünyada ihtiyaç duyulan her şeyi içermez. Kripto; mülkiyetin dijital ispatı, değer transferi, yönetişim ve erişilebilirlik gibi gerekli diğer önemli parçaları sunabilir. Peki, bu tam olarak ne anlama gelir?

Gelecekte eğer meta evren dahilinde çalışabilir, sosyalleşebilir hatta sanal öğeler satın alabilirsek, mülkiyeti göstermenin güvenli bir yoluna ihtiyacımız olacaktır. Ayrıca, meta evren dahilinde bu öğeleri ve parayı transfer ederken güvende hissetmemiz gerekir. Son olarak, hayatlarımızın bu kadar büyük bir parçası olacaksa meta evren dahilindeki karar verme süreçlerinde de bir rol oynamak isteyebiliriz. Bazı video oyunları şimiden bazı temel çözümler içerir, fakat birçok geliştirici bunun yerine daha iyi bir seçenek olarak kripto ve blockchain kullanır. Blockchain, bu konularla ilgili merkeziyetsiz ve şeffaf bir yol sunarken video oyunu gelişimi daha merkezidir.

Blockchain geliştiricileri, video oyunu dünyasından da etkilenir. Oyunlaştırma, Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve GameFi’de (oyun finansı) yaygındır. Gelecekte, bu iki dünyanın daha da entegre hale gelmesini sağlayabilecek yeteri kadar benzerlik olacak gibi gözükmektedir. Blockchain’in meta evrene uygun başlıca özellikleri şunlardır:

1. Mülkiyetin dijital ispatı:Özel anahtarlarınıza erişim sunan bir cüzdana sahip olmanız sayesinde blockchain üzerindeki bir etkinlik ya da varlığın mülkiyetini anında ispat edebilirsiniz. Örneğin, iş yerindeyken mali yükümlülüğünüzü göstermek için işlemlerinizin tam bir dökümünü gösterebilirsiniz. Cüzdan, dijital kimlik ve mülkiyetin ispatı için en güvenli ve güçlü yöntemlerden biridir.

2. Dijital koleksiyon yapabilme: Bir şeyin sahibinin kim olduğunu ispat edebileceğimiz gibi bir ürünün orijinal ve benzersiz olduğunu da gösterebiliriz. Gerçek hayattan daha fazla etkinliği bünyesine dahil etmeyi amaçlayan bir meta evren için bu oldukça önemlidir. NFT’ler aracılığıyla %100 benzersiz ve hiçbir zaman tam olarak kopyalanamayacak ya da taklit edilemeyecek objeler yaratabiliriz. Bir blockchain, fiziksel öğelerin mülkiyetini de temsil edebilir.

3. Değer transferi: Meta evrenlerin, değer transferi yapmak için kullanıcıların güveneceği güvenli bir yola ihtiyacı olacaktır. Çok oyunculu oyunlarda oyun içi para birimleri, blockchain’deki kriptodan daha az güvenlidir. Kullanıcılar, meta evrende çok zaman harcayacak ve hatta buradan para kazanacaksa, güvenilir bir para birimine de ihtiyaç duyacaklardır.

4. Yönetişim: Kullanıcılar için, meta evren ile etkileşimlerinin kurallarını kontrol etme becerisi de önemlidir. Gerçek hayatta, bir şirket içerisinde oy hakkımız olabilir ve yöneticileri seçebiliriz. Meta evrenin de adil bir yönetişim için yollara ihtiyacı olacaktır ve blockchain de bunu yapmanın halihazırda kendini ispat etmiş bir yoludur.

5. Erişilebilirlik: Dünyanın dört bir yanındaki herkes, açık blockchainler üzerinde bir cüzdan yaratabilir. Banka hesabının aksine bunun için herhangi bir ücret ödemeniz ya da bilgi paylaşmanız gerekli değildir. Bu da, blockchain teknolojisini finansal etkinliğinizi ve çevrimiçi, dijital bir kimliği yönetmeniz için en erişilebilir yöntem kılar.

6. Birlikte çalışabilirlik: Blockchain teknolojisi, farklı platformların uyumluluğunu gitgide artırmaktadır. Polkadot (DOT) ve Avalanche (AVAX) gibi projeler, birbirleriyle etkileşim kurabilen kişiselleştirilmiş blockchain’ler yaratmaya imkan tanır. Tekil bir meta evrenin birden fazla projeyi birbirine bağlaması gerekecektir ve blockchain teknolojisi bunun için çözümlere zaten sahiptir.

Meta evrenin görevi nedir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi meta evren, hayatın tüm yönlerini tek bir yerde birleştirecektir. Şu anda birçok kişi evden çalışıyor olsa da meta evrende 3D bir ofise girebilir ve iş arkadaşlarınızın avatar’larıyla etkileşim kurabilirsiniz. İşiniz de meta evren ile ilişkili olabilir ve doğrudan meta evrende kullanabileceğiniz bir gelir elde etmenize imkan tanıyabilir. Aslında bu türde işler benzer bir formda halihazırda mevcuttur.GameFi ve “oyna kazan” modelleri, dünya genelinde insanlar için istikrarlı bir gelir akışı sunmaktadır. Bu çevrimiçi işler, insanların sanal dünyalarda yaşamak ve buradan kazanç elde etmek için zaman harcamaya istekli olduğunu gösterdiğinden gelecekte meta evreni hayata geçirmek için harika adaylardır. Axie Infinity ve Gods Unchained gibi “oyna-kazan” oyunlarında 3D dünyalar ya da avatar’lar bile yoktur. Fakat prensip bakımından tamamen çevrimiçi dünyada para kazanmanın bir yolu olarak meta evrenin bir parçası olabilirler.

Meta evren örnekleri

Henüz tek bir bağlantılı meta evrene sahip olmasak da meta evrenlere benzer pek çok platform ve proje vardır. Bunlar genellikle NFT’leri ve diğer blockchain öğelerini de dahil eder. Üç örneği inceleyelim:

Second Life

‌Second Life, kullanıcıların sosyalleşmek, öğrenmek ve iş yapmak için avatar’larını yönettiği bir 3D sanal ortamdır. Proje, koleksiyonlukları takas etmek için bir NFT pazar yerine de sahiptir. Second Life, Eylül 2020’de Binance Smart Chain’in ilk yıl dönümü kutlaması kapsamında Hasat Festivali’ne de ev sahipliği yapmıştır. Sanal fuar, kullanıcıların incelemesi ve etkileşim kurması için BSC üzerindeki farklı projeleri sergilemiştir.

Axie Infinity

Axie Infinity, gelişmekte olan ülkelerden kullanıcılara istikrarlı bir gelir elde etme fırsatı sunan bir “oyna-kazan” oyunudur. Oyuncular, Axie olarak bilinen yaratıklardan satın alarak ya da başlangıçta hediye edilen üç tanesini kullanarak Smooth Love Potion (SLP) token farm etmeye başlayabilir. Açık piyasada satıldığında, kişinin ne kadar oynadığına ve token’ın piyasa fiyatına bağlı olarak yaklaşık 200 USD ila 1000 USD arasında kazanabilir.

Axie Infinity tek bir 3D karakter ya da avatar vermese de kullanıcılara meta evren benzeri bir iş imkanı sunar. Filipinler halkının bu oyunu tam zamanlı işlerine alternatif olarak ya da gelirlerini artırmak için kullandığını duymuş olabilirsiniz.

Decentraland

Decentraland, sosyal öğeleri kripto paralar, NFT’ler ve sanal gayrimenkulle birleştiren çevrimiçi bir dijital dünyadır. Buna ek olarak, oyuncular platformun yönetişiminde aktif bir rol üstlenebilir. Diğer blockchain oyunlarına benzer şekilde, görünüşe yönelik koleksiyonlukları temsil etmek için NFT’ler kullanılır. NFT’ler, kullanıcıların oyun içinde MANA kripto parasıyla satın alabileceği 16’ya 16 metrelik arazi parselleri olan LAND için de kullanılır. Tüm bunların birleşimi karmaşık bir kripto ekonomisi yaratır.

Meta evrenin geleceği nedir?

Facebook, birleşik bir meta evrenin yaratılmasının en büyük destekçilerinden biridir. Facebook’un Diemsabit coin projesi nedeniyle bu destek özellikle de kripto destekli bir meta evren için ilgi çekicidir. Mark Zuckerberg, uzaktan çalışmayı desteklemek ve gelişmekte olan ülkelerden insanların finansal fırsatlarını iyileştirmek için bir meta evren projesi kullanma planlarından açıkça bahsetmiştir. Facebook’un sosyal medya, iletişim ve kripto platformlarına sahip olması, tüm bunları tek bir yerde birleştirme konusunda ona bir avantaj sunar. Microsoft, Apple ve Google gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de meta evrenin yaratılmasını hedeflemektedir.Kripto destekli meta evren söz konusu olduğunda NFT pazar yerleri ve 3D sanal dünyalarının birbirine daha fazla entegre edilmesi bir sonraki adım gibi gözükmektedir. NFT sahipleri, OpenSea ve BakerySwap gibi pazar yerlerindeki birden fazla kaynaktan ürünlerini halihazırda satabilir, fakat bunu yapmak için henüz popüler bir 3D platformu yoktur. Daha büyük ölçekte, blockchain geliştiricileri bir teknoloji devinden daha fazla organik kullanıcıyla popüler meta evren benzeri uygulamalar geliştirebilir.

Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? Binance’e buraya TIKLAYARAK kaydolarak %20 indirimden faydalanabilir siniz.

Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? MEXC’ye buraya TIKLAYARAK kaydolarak %20 indirimden faydalanabilir siniz.

Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? PROBİT’e buraya TIKLAYARAK kaydolarak %20 indirimden faydalanabilir siniz.

Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? GATE.İO’da buraya TIKLAYARAK kaydolarak %20 indirimden faydalanabilir siniz.

admin

Ben Nurullah Tayıpoğlu 20 yıllık Matematik Öğretmeni ve Eğitim Koçu 1991 yılından beri bilgisayarla iştigal ediyor. Commodore bilgisayarla başlayan teknoloji… 20 Yıllık Matematik Öğretmeni ve eğitim koçundan Her seviyeye uygun özel matematik dersi. ?? YKS-TYT-AYT-KPSS-LGS-ALES-DGS HİZMETLERİ

%d blogcu bunu beğendi: