İncelemelerTeknoloji

Hologram Üretimi Nasıl Yapılır? Hologram Üretim Süreci Nasıldır?

Hologram Üretimi Nasıl Yapılır?

Hologramlar lazer ışığıyla pozlandırılan hassas optik malzemeler ve özel ışığa duyarlı malzemelerden üretilir. Laboratuvarda ilk hologram yapıldıktan sonra (master), tasarlanmış uygulama alanlarına ve ihtiyaç duyulan miktarlara göre birçok formatta  çoğaltılır.

Bir hologramı üretebilmek için, fotoğraflanacak obje ilk önce lazer ışınında banyo edilir.

Bir hologram yapmak için lazer ışını ikiye ayrılır. Lazer ışınının bir parçası objeyi aydınlatır, sonra sekerek objenin önündeki film veya plakaya vurur. Referans ışını olarak adlandırılan diğer lazer ışını aynalar ve merceklerle filmi aydınlatması için yönlendirilir.

Hologram geliştirildiğinde, anlamsız bir ışık ve karanlık çizgiler girdabı gibi görünür. Fakat geliştirilen film başka bir lazer ışınıyla aydınlatılır aydınlatılmaz orijinal nesnenin üç boyutlu görüntüsü belirir.

Lazer ışınlarının bu yapıcı karışması sahile doğru hareket eden okyanus dalgalarına benzer. Doğru olarak buluşan iki dalganın çarpışması sonucu dalga boyu yükselir ve büyür. Hologramda bu dalga holografik filme yansıtılır.

Daha sonra; holografik film, siyah beyaz fotoğraf gibi banyo edilir. İşlem bitip kuruduktan sonra hologram görülmeye hazırdır. Bu bir dizi işlem lazer görüntülü bir “master” hologram olarak sonuçlanır.

Beyaz ışıkta görülen hologramlar iki aşamalı bir süreçte yaratılır. Önce lazer görünümlü master hologram yapılır. Daha sonra master’daki imajın yansımasından ikinci bir hologram yapılır. Bu hologram beyaz ışıkta görülebilir.

Hologram Üretim Süreci Nasıldır?

Işıklandırma
Bir hologramı aydınlatmak için ışığa gerek vardır. Hologram, ışığın merkezinde parlatılmasıyla aydınlanır. Kolay görünüm için bu açı genelde yatay hologramın merkezinden ışık kaynağına 45 derecedir. En iyi sonuçlar için ışık kaynağının hologramdan en az 120 cm. yükseklikte olması gerekir. En iyi berraklık için hologramın yüzeyine vuran başka hiçbir ışık olmaması gerekir. Hologramı aydınlatan ışık kaynağının kalitesi çok önemlidir. Işık kaynağı ne kadar net olursa hologramdaki görüntü de o kadar net olur. Işık hologramdan en az 120 cm. uzakta ve holograma yaklaşık 45 derece açıda holograma yansımalıdır. 
Görüntü TasarımıYetkili personel müşteri  fikirlerini en iyi şekilde geliştirerek hologramadönüştürür. İleri bilgisayar teknikleri kullanılarak, renk ve hareket birliğiiçinde, harikulade görsel efektler ve çok boyutlu grafikler tasarlamak mümkündür. 
Master HazırlamaHazırlanan master çalışması hologram laboratuarına gönderilir. Konusunda uzman fizik mühendisleri, gerekli fotoğraf ve hologram elementlerini bir araya getirerek, özel duyarlı bir çözelti üzerine hologram kalıbını yaratırlar. Bütün hologramlarda olduğu gibi bu çok boyutlu şekil, lazer ışınları ve hassas optikteknikler kullanılarak kaydedilir. 
Elektro ŞekillendirmeMaster camlarıyla yüklenen lazer ışınları, üretimin bu aşamasında çeşitli kimyasallar yardımı ile elektrolize metal plakalara transfer edilir. 
EmbossMetal plakalar daha sonra yüksek devir vekalitedeki baskı makinelerine yerleştirilir. Bunun sonucunda hologramdeseni, çok ince polyester rulolara  veya sıcak baskı folyolarına basılır. Şayet baskıya duyarlı etiketler üretiliyorsa üzerlerine çeşitli destekler ve tabakalar tatbik edilir. Uygun şekilde ışık aldığındabasılı şekiller ışığı odaklayarak özel ve çok boyutlu görüntüyü yani hologramı yaratırlar. 
Hologram BoyutlarıGrafik Tasarım Bölümü müşteri talepleri doğrultusunda tek bir panele kaç adet hologram girebileceğini belirler ve tasarımını yapar. Bu üretim için ne kadar malzeme gerekeceği konusunda baz oluşturur. İstenilen her ebatta hologram yapılabilir.

admin

Ben Nurullah Tayıpoğlu 20 yıllık Matematik Öğretmeni ve Eğitim Koçu 1991 yılından beri bilgisayarla iştigal ediyor. Commodore bilgisayarla başlayan teknoloji… 20 Yıllık Matematik Öğretmeni ve eğitim koçundan Her seviyeye uygun özel matematik dersi. ?? YKS-TYT-AYT-KPSS-LGS-ALES-DGS HİZMETLERİ

%d blogcu bunu beğendi: