Hologram Ne İşe Yarar? Hologram Nasıl Çalışır?
1977 yılında 6 Oscar ödülü kazanan Star Wars: A New Hope filmini hatırlarsınız. Leia Organa, kendi gezegeni olan Alderaan’ı İmparatorluk’tan kurtarmak için R2D2 droidini kullanarak Obi-Wan Kenobi’ye bir mesaj ulaştırmak istemiştir. Bunun için, droidin içine kendi videosunu yüklemiştir. Ardından, droid başka bir gezegende Luke Skywalker ile buluşur, kaydedilen videonun hologramını yansıtmasıyla aksiyon başlar. O dönemde bu sistemi ilk kez gördüğünüz zaman neler hissettiğinizi hatırlıyor musunuz?
Tam 42 yıl sonra, Microsoft Inspire 2019’da Julia White, Vice President, kendi hologram görüntüsünü sahnede paylaşarak, büyük bir şaşkınlığı ve heyecanı beraberinde getirdi. Tüm izleyicilerin nutkunun tutulduğu videoyu ilemek için aşağıdaki tıklayabilir, o olağanüstü deneyime tanıklık edebilirsiniz.
HOLOGRAM NE İŞE YARAR?
Hologramlar var olmayan nesneleri var etmek gibi bir işe yaramaktadır. Lazerler ile birlikte fotoğraflar üç boyutlu hale getiren bir teknolojidir. Pek çok alanda kullanılmaktadır ve insanların da oldukça ilgisini çekmektedir.
Hologram teknolojisi var olmayan şeyleri üç boyutlu bir şekilde yansıtmak için kullanılmaktadır. Hologram teknolojisini kullanılmakta olduğu pek çok yer de bulunmaktadır. Hologramların ne olduğu kadar hologram örnekleri de çok merak edilmektedir. Hologramın lazer ile üç boyutlu şekilde fotoğrafları ortaya çıkarması oldukça ilgi çekici bir şeydir. Hologram örneklerinden bazıları da şunlardır:
- Askeri stratejiler için üç boyutlu hologram haritalar kullanılmaktadır.
- Depolama alanı olarak hologramlar kullanılıyor.
- Hologramın en güzel örneklerinden birisi tıp alanında kullanılmasıdır.
- Hayatta olmayan müzisyenlerin hologramları ile konserler verilmektedir.
- Sanat dalında çok güzel hologram eserler yapılmaktadır.
- Pervane tipi hologramlar tema parkları ve özel etkinliklerde kullanılmaktadır.
- Yurt dışında çocuklar için bazı müzelerde kullanılmaktadır.
- 2018 yılında bir Japon hologram ile evlenmiştir.
Aslında hologram, 3 boyutlu görsellerin lazer teknolojisi yardımıyla kaydedilip, çoklu ortamlara aktarılmasıdır. Işık kaynağı yarı saydam bir aynaya çarparak ikiye bölünür. Işıklardan birisi, mercek tarafından kırılarak cismi aydınlatır. Diğer ışık ise ayna tarafından kırılarak fotografik panel üzerine düşer. İki ışık da hologram panelinin üzerine yansıdığı anda, kalıcı bir model oluşur.
Hologram Nasıl Çalışır?
Ek olarak ikinci bir lazer oluşturulur ve doğrudan panele yansıtılır. Birbirleriyle bir araya gelerek kesişen iki lazer ışını, kayıt panelinde cismin 3D görüntüsünü ortaya çıkarır. Öyle mükemmel çalışır ki bu sistem, nereden baksanız aynıdır, ama dokunmanız maalesef mümkün olmamaktadır.
Evet, önceden bir kayıt sistemi mevcuttur. Anlık olarak senkronize bir hologram yaratma görüntüsü maalesef henüz yaygın değil; lakin, bu konuda da adımlar dünyada atılmaya başlanmış. Çok yakında bulunmak istediğiniz toplantılara hologram yoluyla bağlanabileceğinizi duyarsanız, şaşırmayın!
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.