Hologram Nasıl Üretilir? Hologram Tekniği Nedir?
Hologram Nasıl Üretilir?
Hologramlar lazer ışığıyla pozlandırılan hassas optik malzemeler ve özel ışığa duyarlı malzemelerden üretilir. Laboratuvarda ilk hologram yapıldıktan sonra (master), tasarlanmış uygulama alanlarına ve ihtiyaç duyulan miktarlara göre birçok formatta çoğaltılır.
Bir hologramı üretebilmek için, fotoğraflanacak obje ilk önce lazer ışınında banyo edilir.
Bir hologram yapmak için lazer ışını ikiye ayrılır. Lazer ışınının bir parçası objeyi aydınlatır, sonra sekerek objenin önündeki film veya plakaya vurur. Referans ışını olarak adlandırılan diğer lazer ışını aynalar ve merceklerle filmi aydınlatması için yönlendirilir.
Hologram geliştirildiğinde, anlamsız bir ışık ve karanlık çizgiler girdabı gibi görünür. Fakat geliştirilen film başka bir lazer ışınıyla aydınlatılır aydınlatılmaz orijinal nesnenin üç boyutlu görüntüsü belirir.
Lazer ışınlarının bu yapıcı karışması sahile doğru hareket eden okyanus dalgalarına benzer. Doğru olarak buluşan iki dalganın çarpışması sonucu dalga boyu yükselir ve büyür. Hologramda bu dalga holografik filme yansıtılır.
Daha sonra; holografik film, siyah beyaz fotoğraf gibi banyo edilir. İşlem bitip kuruduktan sonra hologram görülmeye hazırdır. Bu bir dizi işlem lazer görüntülü bir “master” hologram olarak sonuçlanır.
Beyaz ışıkta görülen hologramlar iki aşamalı bir süreçte yaratılır. Önce lazer görünümlü master hologram yapılır. Daha sonra master’daki imajın yansımasından ikinci bir hologram yapılır. Bu hologram beyaz ışıkta görülebilir.
Hologram Tekniği Nedir?
Holografi normal fotoğraf tekniğinden bazı farklılıklarla ayrılır. Her ışık dalgasının üç özelliği vardır: Dalga yüksekliğiyle tanımlanan şiddeti, dalgaboyu uzunluğuyla tanımlanan rengi ve doğrultusu. Gümüşlü levha üzerine çekilen ve siyah beyaz fotoğraflarda, ışıktaki şiddet değişiklikleri kaydedilirken, renkli fotoğraflarda dalgaboyu değişiklikleri de kaydedilebilmektedir. Hologramdaysa, ışığın şiddetiyle birlikte, ışık dalgalarının doğrultusu da kaydedilerek bir cismi üç boyutlu görmemiz sağlanır. Bu, tek renk hologramlar için geçerli olsa da renkli hologramlar için ışığın her üç özelliği de kaydedilmektedir.
Üç boyutlu bir görüntü elde edebilmek için, cisimden(kaynaktan) yayılan ışığın fotoğrafını çekmek gerekmektedir. Işığın hareket eden ve bu sırada çeşitli tepe ve çukur noktaları oluşturan dalgaları bir an için dondurulup fotoğraflanabilirse ışığı yansıtan cismin üç boyutlu özelliklerini taşıyan dalga örneği yeniden oluşturulabilir. Bu noktadan hareket edilerek, cisimden yansıyan lazer dalgalarından üç boyutlu bir görüntü elde edebilmek için, kaynaktan yayılan ışığın fotoğrafını çekmek gerekir. Işığın hareket eden ve bu sırada çeşitli tepe ve çukur noktaları oluşturan dalgaları bir an için dondurulup fotoğraflanabilirse, ışığı yansıtan cismin 3 boyutlu özelliklerini taşıyan dalga örneği yeniden oluşturulabilmektedir. Bu noktadan hareket edilerek, cisimden yansıyan lazer dalgalarının genlikleri ve fazları kaydedilip hologram elde edilebilir. Ancak hologram elde edebilmek için sürekli dalga lazeri, atmalı lazer ya da yakut atmalı lazer gibi bir lazer kaynağına, özel holografik filme ve cisimin hareketsiz kalmasını sağlayacak düzeneğe gereksinim var. Böyle bir düzenek ve lazer kaynağı sağlayabilmekse pek kolay bir iş değil. Bu düzenek sağlanmadan da evde hologram elde etmek pek olası değil gibi. Kırınım genlikleri ve fazları kaydedilip hologram elde edilebilmektedir.
Hologramı oluştururulacak cismi tek renk ışıkla aydınlatılır ve cismden saçıklacak ışık ve kaynaktan gelen ışık bir fotoğrafik levhaya gönderilir. Işık kaynağı olarak lazer kullanılmalıdır. Saçılan ve kaynaktan gelen ışıkların girişimi film üzerinde karmaşık bir desenin oluşmasına ve kaydedilmesine yol açar. Şekilde görüntü oluşturmak için sadece işlenmiş film üzerine gönderilir. Levhada iki görüntü meydana gelmektedir ve film tarafında, kaynağa daha yakın sanal bir görüntü ve ters tarafa gerçek görüntü meydana gelmektedir. Gerçekte bir hologram oluşturmak için iki problemin üstesinden gelinmelidir. İlk olarak kullandığımız ışık cismin boyutlarından ve filme uzaklığından daha uzun mesafelerde faz uyumlu olmalıdır. Bu yüzden sıradan ışık kaynakları bu şartı sağlamamaktadır. Bu nedenle hologram yapmak için lazer ışığı kullanılmalıdır. İkincisi olarak ise mekanik kararlılık çok iyi olmalıdır. Kaynak cisim veya kayıt sırasında en küçük bir hareketi dalga boyunun çeyreği kadar olsa bile, girişim desenini bulandırıp net görüntü oluşumunu engelleyecektir.Bu engeller aşılmaz değildir ve bugün hala holografi bilimsel araştırma, eğlence ve birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.