Holografinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Hologram güvenlik amaçlı geliştirilmiştir ve pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunun dışında hologram sanayide de kullanılır. Hologramı, diğer adıyla üç boyutlu resmi güvenliğin sağlanması gereken her yerde kullanılır. Bunun için organik tarım ve tohumlar için kullanılır. Bunlar dışında kozmetik ürünleri için, ilaç sanayi, kırtasiye, resim ve gıda sektöründeki ürünlerde hologram kullanılmaktadır.
Hologram güvenlik açısından kişilere yararlı hizmetler verir. Bu sebeple pek çok sektörde kullanılır. Mücevher, saat, deterjan, oyuncak ve yedek parça gibi sektörlerde de kullanılan bir teknolojidir.
Hologram kullanım alanları üç boyutlu görüntülerin etkileyici güzelliğinin çok ötesine ulaşmıştır. Holografi ile oldukça kapsamlı bilgi depolama sistemleri oluşturma olanağı bulunmaktadır. Yazılı bir sayfanın her noktasında yansıyan ışık hologramdaki her noktaya ulaştığından birkaç dalga boyundan daha büyük bir film karesinin her bölgesi daha az ayrıntılarıyla da olsa bütün bir sayfayı yeniden oluşturabilir. Ayrıca, birbirini izleyen sayfaların art arda hologramları kalın fotoğraf film tabakası içerisinde yapılabilir. Her sayfanın pozlandırılma işlemi biraz farklı bir açıyla yönlendirilmiş bir kılavuz ışınına yapıldığında, elde edilen hologramı belli bir açıdaki ışık ile aydınlatarak uygun bir noktadan sadece istenen sayfa görülebilmektedir. Bir sanat müzesindeki bütün tablolar bu şekilde sırayla ve gerçekten çok küçük bir alan içine yüksek bir doğrulukla kaydedile bilmektedir.
Diğer bir kullanımı ise aynı cismin aynı film üzerine ardışık iki zamanda iki ayrı hologramının yapılabilmesidir. Eğer cisim hologramların çekildiği anların arasındaki zamanda biraz hareket ettirilirse,(sabun köpüğünün iki yüzeyinden yansıyan ışığın yaptığı gibi) iki görüntü birbirleriyle girişim yapar. Hologramın yapımında oluşuturulan girişim ve karıştırılmaması gereken bu girişim deseni, başka bir şekilde görülmesi mümkün olmayan hareketin ayrıntılarını ortaya çıkarır. Benzer şekilde havadaki yoğunluk değişimleri de aynı hologramın üzerine havanın iki ardışık görüntüsünün oluşturduğu girişim kaydedildiğinde, gözle görülebilir hale gelebilmektedir. Bu yöntem sayesinde bir mumun ısıttığı hava veya bir uçağın ürettiği şok dalgaları üzerinde çalışmalar yapılabilmektedir.
Yeniden Yönlendirme Bildirimi şekilde bir kemanın görüntüsünün elde edilmesinde girişim ve kırınım rol oynamaktadır ve bu çizgiler titreşen tellerin hareketini gösterirler ve iki ayrı holografik görüntünün girişimi ile oluşmaktadır.
Ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünyada markalı ürünler. Gizli belgeler, kamuya ait kimlik kartları, nüfuz cüzdanları, lisans belgeleri gibi birçok ürün taklitçilik gibi tehditlerle karşı karşıya kalmakladır. Ürünlere veya belgelere kolay ayırt edilen bir orijinallik kazandırır.
Bütün dünyada korsanları ve taklitçileri önlemek amacıyla hologramlar bulunmaktadır. Bugünkü teknolojik imkanlar ile geliştirilmiş bir güvenlik aracı olan hologram belge sahteciliğini imkansız hale getirmiştir. Taranan ve kopyalanabilen teknolojiler güvenli değildir. Hologram asla kopyalanamaz ve taranamaz. Elektronik olarak gönderilemez ve herhangi bir baskı teknikleri uygulanamaz.
Ayrıca iyi bir markalama aracıdır. Tüketiciler holografik etiket taşıyan ürünlere her zaman daha çok ilgi duyarlar. Ayrıca çekici bir görüntüleri bulunur. Bu sebeple ürün popülerliğini arttırır. Müşterilerin uzun yıllar akıllarından çıkmayacak şekilde marka reklamları yapılabilir. Ürünlerin teşhis edilmesi sırasında da kolayca ayırt edilebilir.
Hologramın kullanımı kolaydır. Bu sebeple birçok maddenin üzerinde kolayca uygulanabilir. Kullanım alanı çok geniştir. Hologramın sağladığı bu yararlar göz önüne alındığında maliyeti oldukça düşük bir teknolojidir.
Nerede Karşımıza Çıkar?
Hologram teknolojisi aslında pek çok sektörlerde farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Örneğin, bir mimarlık şirketinde tasarlanan yapıyı üç boyutlu olarak incelemeniz mümkündür. Sağlık sektöründe ise estetik cerrahi müdahalelerde hologram teknolojisi kullanılmaya başlanmış durumda: Hastanın görüntüsü alınıyor, estetikli hali hologram olarak müşteriye gösteriliyor. Böylece karar verirken “öncesi-sonrası” görsellerini elinizde bulundurmuş oluyorsunuz.
Microsoft ise yepyeni bir cihazla karşımıza çıktı: HoloLens. Julia White’ın da sunumunda kullandığı ve Windows 10 ile entegre çalışan bu cihaz, holografik görüntüleri gözünüzün önüne getiriyor ve ellerinizle kontrol edebiliyorsunuz. Herhangi bir ikinci cihaza gerek duymadan tasarımlar gerçekleştirebilir, bunları üç boyutlu yazıcılardan çıkartabilirsiniz. Bu teknoloji harikasının ameliyatlarda da kullanılması öngörülmekte.