Android Studio’ya Genel Bakış
Android Studio, IntelliJ IDEA’ya dayanan Android uygulama geliştirme resmi IDE’sidir . IntelliJ’den beklediğiniz özelliklerin yanı sıra, Android Studio şunları sunar:
- Esnek Gradle tabanlı yapı sistemi
- Değişkenler ve çoklu
apk
dosya oluşturma - Ortak uygulama özellikleri oluşturmanıza yardımcı olacak kod şablonları
- Sürükle ve bırak tema düzenleme desteği ile zengin düzen düzenleyici
- Performansı, kullanılabilirliği, sürüm uyumluluğunu ve diğer sorunları yakalamak için Lint araçları
- ProGuard ve uygulama imzalama yetenekleri
- Google Cloud Platform için yerleşik destek , Google Cloud Messaging ve App Engine’i entegre etmeyi kolaylaştırır
- Ve daha fazlası
Şimdi Android Studio’yu indirin .
Android Studio veya IntelliJ IDEA arayüzünde yeniyseniz, bu sayfa bazı temel Android Studio özelliklerine giriş sağlar.
Proje ve Dosya Yapısı
Android Proje Görünümü
Varsayılan olarak, Android Studio profil dosyalarınızı Android proje görünümünde görüntüler. Bu görünüm, Android projelerinin temel kaynak dosyalarına hızlı erişim sağlayan ve yeni Gradle tabanlı yapı sistemiyle çalışmanıza yardımcı olan, projenizin yapısının düzleştirilmiş halini gösterir . Android proje görünümü:
- Tüm modüllerin derleme dosyalarını proje hiyerarşisinin en üst düzeyinde gruplandırır.
- Modül hiyerarşisinin en üst düzeyindeki en önemli kaynak dizinlerini gösterir.
- Her modül için tüm manifest dosyalarını gruplandırır.
- Tüm Gradle kaynak kümelerindeki kaynak dosyalarını gösterir.
- Farklı yerel, oryantasyon ve ekran türleri için kaynak dosyalarını kaynak türü başına tek bir grupta gruplandırır.
-
Android proje görünümü altında proje hiyerarşisinin en üst düzeyinde tüm yapı dosyaları gösterir Gradle Script . Her proje modülü, proje hiyerarşisinin en üst düzeyinde bir klasör olarak görünür ve bu üç öğeyi en üst düzeyde içerir:
java/
– Modül için kaynak dosyalar.manifests/
– Modül için dosya listesi.res/
– Modül için kaynak dosyaları.
Örneğin, Android proje görünümü ic_launcher.png
aynı öğenin altındaki farklı ekran yoğunlukları için kaynağın tüm örneklerini gruplandırır .
Not: Diskteki proje yapısı bu düzleştirilmiş gösterimden farklıdır. Ayrılmış proje görünümünü geri seçmek geçmek için Project dan Projenizi seçin.
Yeni Proje ve Dizin Yapısı
Android Studio’da yeni bir projenin Proje görünümünü kullandığınızda, proje yapısının Eclipse’de kullandığınızdan farklı göründüğünü fark etmelisiniz.
Android Studio’nun her örneği bir veya daha fazla uygulama modülüne sahip bir proje içerir. Her uygulama modülü klasörü, söz konusu modül için eksiksiz kaynak kümelerini içerir.
Her uygulama modülü klasör dahil olmak üzere bu modül için komple kaynak setleri içeren src / main ve src / androidTest dizinleri, kaynakları, derleme dosyası ve Android bildirimi dahil.
Çoğunlukla, src/main
kaynak kod güncellemeleri için her bir modülün dizinindeki dosyaları, derleme belirtimi için gradle.build dosyasını ve src/androidTest
test senaryosu oluşturma için dizindeki dosyaları değiştirmeniz gerekecektir .
Şekil 3. Android Studio proje yapısı
Yeni dosyalar oluşturma
Proje bölmesinde uygun dizini tıklatarak ve ALT + INSERT
Windows ve Linux ya COMMAND + N
da Mac’te tuşuna basarak hızlıca yeni kod ve kaynak dosyaları ekleyebilirsiniz . Seçilen dizinin türüne bağlı olarak, Android Studio uygun dosya türünü oluşturmayı teklif eder.
Örneğin, bir layout (düzen) dizini seçtiyseniz ALT + INSERT
, Windows’a basın ve Layout resource file (Mizanpaj kaynak dosyası)’nı seçtiğinizde , dosyayı adlandırabilmeniz ( .xml
son eki hariç tutabilirsiniz ) ve bir kök görünümü öğesi seçebilmeniz için bir iletişim kutusu açılır . Sonra editör, düzen tasarım editörüne geçer, böylece düzeninizi tasarlamaya başlayabilirsiniz.
Android Yapı Sistemi
Android Yapı Sistemi
Android yapı sistemi, uygulamalarınızı oluşturmak, test etmek, çalıştırmak ve paketlemek için kullandığınız araç takımıdır. Bu derleme sistemi, Eclipse ADT ile kullanılan Ant sisteminin yerini almaktadır. Android Studio menüsünden entegre bir araç olarak ve komut satırından bağımsız olarak çalışabilir. Yapı sisteminin özelliklerini aşağıdakiler için kullanabilirsiniz:
- Derleme işlemini özelleştirin, yapılandırın ve genişletin.
- Uygulamanız için aynı projeyi ve modülleri kullanarak farklı özelliklere sahip birden fazla APK oluşturun.
- Kaynak kümeler arasında kodu ve kaynakları yeniden kullanın.
Android derleme sisteminin esnekliği, uygulamanızın çekirdek kaynak dosyalarını değiştirmeden tüm bunları başarmanıza olanak sağlar. Bir Android Studio projesi oluşturmak için, bkz . Android Studio’dan İnşa Etme ve Çalıştırma .
Package (Paket) Tanımlama için Application ID (Uygulama Kimliği)
Android derleme sistemiyle, applicationId niteliği, yayınlanacak uygulama paketlerini benzersiz şekilde tanımlamak için kullanılır. Uygulama kimliği, dosyanın android bölümünde ayarlanmıştır build.gradle
.
apply plugin: 'com.android.application' android { compileSdkVersion 19 buildToolsVersion "19.1" defaultConfig { applicationId "com.example.my.app" minSdkVersion 15 targetSdkVersion 19 versionCode 1 versionName "1.0" } ...
Not: applicationID, AndroidManifest.xml dosyasında değil, yalnızca build.gradle dosyasında belirtilir.
Yapı değişkenlerini kullanırken yapı sistemi, her ürün çeşidi ve yapı türü için farklı paketler tanımlamanızı sağlar. Yapı türündeki uygulama kimliği, ürün çeşitleri için belirtilenlere ek olarak eklenir.
productFlavors { pro { applicationId = "com.example.my.pkg.pro" } free { applicationId = "com.example.my.pkg.free" } } buildTypes { debug { applicationIdSuffix ".debug" } } ....
Paket adı hala bildirim dosyasında belirtilmelidir. Kaynak kodunuzda R sınıfınıza atıfta bulunmak ve göreceli etkinlik / hizmet kayıtlarını çözmek için kullanılır.
package="com.example.app">
Not: Birden fazla bildiriminiz varsa (örneğin, ürün lezzetine özgü bir bildirim ve yapı türü bildirimi), bu bildirimlerde paket adı isteğe bağlıdır. Bu bildirimlerde belirtilmişse, paket adının,
src/main/
klasördeki bildirimlerde belirtilen paket adıyla aynı olması gerekir .
Hata Ayıklama ve Performans
Android Sanal Aygıt (AVD) Yöneticisi
AVD Manager, uygulama önizlemeniz için en popüler cihaz yapılandırmalarını, ekran boyutlarını ve çözünürlüklerini seçmenize yardımcı olacak bağlantıları içeren ekranları güncelledi.
Açmak ve uygulamanızı emülatörde çalıştırmak için yeni sanal cihazlar oluşturmak için araç çubuğundaki Android Sanal Aygıt Yöneticisi’ni tıklayın.
AVD Manager, Nexus 6 ve Nexus 9 cihazları için emülatörlerle gelir ve ayrıca belirli emülatör özelliklerine göre özel Android cihaz kaplamaları oluşturmayı ve bu kaplamaları donanım profillerine atamayı destekler. Android Studio, Intel® x86 Donanım Hızlandırılmış Uygulama Yöneticisi (HAXM) emülatör hızlandırıcısını kurar ve hızlı uygulama prototiplemesi için varsayılan bir emülatör oluşturur.
Hafıza Monitörü
Android Studio, bir bellek izleme görünümü sağlar; böylece serbest bırakılmış nesneleri bulmak, bellek sızıntılarını bulmak ve bağlı cihazın kullandığı bellek miktarını izlemek için uygulamanızın bellek kullanımını daha kolay izleyebilirsiniz. Uygulamanız bir cihazda veya taklitçide çalışırken , bellek monitörünü başlatmak için sağ alt köşedeki Bellek Monitörü sekmesine tıklayın.
Yeni Lint denetimleri
Lint, aşağıdakileri sağlamak için birkaç yeni kontrole sahip:
Cipher.getInstance()
güvenli değerlerle kullanılır- Özel Görünümler’de, özel görünüm için ilişkilendirilmiş bildirimle stillenebilir, sınıf adıyla aynı temel adı kullanır.
- fragment(parça) injection. için güvenlik kontrolü.
- Artık mülk ataması artık beklendiği gibi çalışmıyor.
- Gradle eklentisi sürümü, SDK ile uyumludur.
- Soldan sağa doğrulama
- Gerekli API sürümü
- diğerleri
Lint hatasının üzerine gelmek, kolay hata çözümü için tam açıklama açıklama satırını görüntüler. Ayrıca ek hata bilgisi için hata mesajının sonunda yararlı bir köprü vardır.
Android Studio ile Lint’i belirli bir yapı değişkeni veya tüm yapı biçimleri için çalıştırabilirsiniz. LintOptions özelliğini, build.gradle dosyasındaki Android ayarlarına ekleyerek Lint’i yapılandırabilirsiniz .
android { lintOptions { // set to true to turn off analysis progress reporting by lint quiet true // if true, stop the gradle build if errors are found abortOnError false // if true, only report errors ignoreWarnings true
Dinamik düzen önizlemesi
Android Studio, hem Tasarım Görünümünde düzenlerle çalışmanıza olanak sağlar
ve bir Metin Görünümü .
Şekil 6. Metin Görünümü ile Hello World Uygulaması
Farklı cihaz görüntüleri, ekran yoğunlukları, kullanıcı arayüzü modları, yerel ayarlar ve Android sürümleri (çoklu API sürüm oluşturma) için mizanpaj değişikliklerini kolayca seçin ve önizleyin.
Tasarım Görünümünde, öğeleri Paletten Önizleme veya Bileşen Ağacı’na sürükleyip bırakabilirsiniz. Metin Görünümü, cihazın görüntüsünü önizlerken doğrudan XML ayarlarını düzenlemenizi sağlar.
Mesajları günlüğe kaydet
Uygulamanızı Android Studio ile oluşturup çalıştırdığınızda , pencerenin altındaki Android’i tıklatarak adb ve cihaz günlüğü iletilerini (logcat) DDMS bölmesinde görüntüleyebilirsiniz .
Eğer uygulamanızı hata ayıklamak istiyorsanız Android Debug Monitor , sen tıklayarak başlatabilirsiniz Monitor
Kurulum, Kurulum ve Güncelleme Yönetimi
Android Studio kurulum ve kurulum sihirbazları
Güncelleştirilmiş bir kurulum ve kurulum sihirbazları, adım adım kurulum ve kurulum işlemlerinde size yardımcı olur; sihirbaz, Java Development Kit (JDK) ve kullanılabilir RAM gibi sistem gereksinimlerini denetler ve ardından isteğe bağlı yükleme seçenekleri ister; Intel® HAXM emülatörü hızlandırıcısı.
Güncelleştirilmiş bir kurulum sihirbazı, kurulum işleminde size yardımcı olur; çünkü sihirbaz sistem imajınızı ve öykünme gereksinimlerinizi (GPU) günceller ve ardından hızlı ve güvenilir emülasyon için Android 5’e (Lollipop) dayalı optimize edilmiş bir varsayılan Android Sanal Cihazı (AVD) oluşturur.
Genişletilmiş şablon ve form faktörü desteği
Android Studio, Google Hizmetleri için yeni şablonları desteklemektedir ve mevcut cihaz türlerini genişletmektedir.
Android Wear ve TV desteği
Kolay platformlar arası geliştirme için, Proje Sihirbazı, Android Wear ve TV için uygulamalarınızı oluşturmak için yeni şablonlar sunar.
Uygulama oluşturma sırasında, Proje Sihirbazı projeniz için en iyi minSdkVersion’u seçmenize yardımcı olacak bir API Seviyesi iletişim kutusu görüntüler .
Google App Engine entegrasyonu (Google Cloud Platform / Mesajlaşma)
Hızlı bulut entegrasyonu. Google bulutuna bağlanmak ve bir bulut bitiş noktası oluşturmak için Google App Engine’i kullanmak,
[su_box title=”Kod” box_color=”#e15e26″ radius=”7″]
File > New Module > App Engine Java Servlet Module
[/su_box]
Dosya> Yeni Modül> App Engine Java Servlet Modülü’nü seçmek ve modül, paket ve müşteri adlarını belirlemek kadar kolaydır .
Kanalları güncelle
Android Studio, Android Studio’yu kod seviyesi tercihinize göre güncel tutmak için dört güncelleme kanalı sunar:
- Kanarya kanalı : Kanarya yapıları, haftalık olarak güncellenen, kanama kenarı salmalarını sağlar. Bu yapılar test edilmekle birlikte, insanların mümkün olan en kısa sürede yeni olanları görmelerini istediğimiz için hala hatalara maruz kalıyorlar. Bu üretim için önerilmez.
- Dev Kanalı : Dev yapımı, zaman testinden kurtulan eski kanarya yapısı elle toplanır. Yaklaşık iki haftada bir veya aylık olarak güncellenirler.
- Beta kanalı : Beta sürümleri, üretim sürümünden önce beta kalitesinde sürümler için kullanılır.
- Kararlı kanal : Kararlı, üretime hazır sürümler için kullanılır.
Varsayılan olarak, Android Studio Kararlı kanalı kullanır . Kullanım File > Settings > Updates
Dosya> Ayarlar> Güncellemeler kanal ayarını değiştirmek için.
Diğer Önemli Noktalar
Çeviri editörü
Çoklu dil desteği, Çeviri Düzenleyicisi eklentisi ile geliştirilmiştir; böylece uygulamanın çeviri dosyasına kolayca yerel ayar ekleyebilirsiniz. Renk kodları, bir yerel ayarın eksiksiz olup olmadığını veya hala dize çevirileri olmadığını gösterir. Ayrıca, eklentinizi çeviri için Google Play Developer Console (Google Play Geliştirici Konsolu)’na dışa aktarmak için kullanabilirsiniz, ardından çevirilerinizi projenize geri yükleyip içeri aktarın.
Çeviri Düzenleyicisine erişmek için bir strings.xml
dosya açın ve Düzenleyiciyi Aç bağlantısını tıklayın.
En yeni Android API’leri için editör desteği
Android Studio, yeni Materyal Tasarımı temalarını, widget’larını ve gölge katmanları ve API sürüm oluşturma gibi grafikleri destekler (düzeni farklı UI sürümlerinde gösterir).
Ayrıca, <ripple> ve <animated-selector> gibi yeni çizilebilir XML etiketleri ve özellikleri desteklenir.
GitHub’da Android kod örneklerine kolay erişim
Tıklanması İthalat Örnekleri gelen Dosya menüsünden veya Hoş Geldiniz sayfasında GitHub’dan Google kod örneklerine kesintisiz erişim sağlar.
Şekil 12. Kod Örnek Erişimi
Şekil 13. Alınan Kod Örneği
https://code.tutsplus.com/tutorials/integrating-google-play-services-on-android–cms-19828
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.