Adı Bilinen İlk Filozof ve Matematikçi: Miletoslu Thales
Miletli Thales Eski Yunanistan’da yaşıyordu. Tarihteki ilk bilim insanıydı.
Thales, herşeyin gerçekleştiğine inanmak yerine, yalnızca Yunan tanrılarından birinin emrettiği için, dünyanın nasıl çalıştığını açıklamak için doğadaki kalıpları aradı. Batıl inançlarını bilim ile değiştirdi.
Geometride yeni sonuçlar bulmak için tümden gelim mantığını kullanan ilk kişi oydu ve teoremlerin ispatını istemekle matematiği daha yeni bir seviyeye taşıdı.
Genel olarak onun hakkında bildiklerimiz, örneğin Aristoteles tarafından yaşadıktan sonra yüzlerce yıl sonra yazıldı.
Adını söylerken ilk heceyi vurgulayan thail-eez diyoruz .
Thales’ten önce başka bilim adamları da olabilirdi, ama öyleyse isimlerini bilmiyoruz.
Hayatın erken dönemi ve eğitim
- Atina’nın Apollodorus’una göre, BCE’nin 2. yüzyıla ait bir Yunan alimi olan Thales, Anadolu’nun batı kıyısında, Maeander Nehri’nin ağzının yakınında bulunan antik Yunan kenti Milet’te, M.Ö. 624’de doğmuştur. Halen, Türkiye’nin Aydın ilinin altına düşer.
- Tarih, doğum tarihini 620’lerin ortalarına yerleştiren mevcut tarihçiler tarafından desteklenmiş olmasına rağmen, yerle ilgili bir tartışma var. Çoğu bilim adamı Apollodorus’un görüşlerini kabul ederken, bazılarının Fenike’de doğduğunu, daha sonra ailesiyle birlikte Milet’e göç ettiğini iddia ediyor.
- Thales’in biyografisi Diogenes Laërtius, MS 3. yüzyılda yazıyor, Thales’in ebeveynleri, Examyes ve Cleobuline’nin zengin ve seçkin Fenikeliler olduğunu söylüyor. Ancak bununla ilgili de bir tartışma var.
- Pek çok alime göre, babasının adı Examyes, Semitik’ten ziyade açıkça Karyalı idi. O zamana kadar Karyalılar İyonyalılar tarafından tamamen özümsendiğinden, çoğu aslında Milesian kökenli olduklarına inanıyor. Ancak hiç kimse varlıklı ve seçkin olduklarını reddetmiyor.
- Thales’in en az bir kardeşi olduğu, sonraki yıllarda yeğeni Cybisthus’u benimsemesi gerçeğinden açıkça anlaşılıyor. Aksi takdirde, Thales’in biçimlendirici yılları hakkında hiçbir şey bilinmemektedir.
- Aile hayatına erkenden başlayıp ticaret sırasında Mısır ve Babylonia’yı ziyaret etmesi mümkündür. O zaman, hem Mısır hem de Babylonia entelektüel olarak Yunanlılardan daha ileriydi; matematik ve astronomide ustalardı.
-
Thales, Mısır ve Babil’deki öğretmenlerle iletişim kurmuş olmalı, çünkü Mısırlı rahiplerle geometri çalışmak için Mısır’a döndüğünü görüyoruz. Daha sonra matematik okumak için Babylonia’ya gitti. Diğer kaynaklar, zengin aileden gelen, otomatik olarak yurtdışında okumak için gönderildiğini varsayar.
Babasının adı Examyes ve annesinin adı Cleobuline idi. Masallarıyla ünlü Aesop ile aynı dönemde doğdu.
Thales, örneğin Babilliler ve Eski Mısırlılar gibi entelektüel olarak doğusundaki ve güneyindeki ülkelere göre daha az gelişmiş bir Yunan toplumunda doğdu. Babilliler usta gökbilimciler ve matematikçilerdi, Mısırlılar da bu alanlarda Yunanlıların çok ötesindeydiler.
Mısır ve Babil’de matematik, ticaret, astronomi ve inşaat projelerinde kullanıldı. Bu tamamen pratik bir bilimdi.
Gökbilimlerini incelemek için tanrıların ne düşündüğünü anlamak için gökbilimi kullanıldı.
Genç bir erkek olarak Thales, muhtemelen ailesinin iş kolu olan bir tüccar haline geldi.
Thales daha sonraki yıllarda astronomi ve matematiği öğrendiği Mısır’a gitti.
Babil’e seyahat etmiş olabilir; öyle olsaydı, Nebuchadnezzar döneminde olacaktı.
Thales Milet’e döndüğünde kariyerini değiştirdi, gelirlerinde büyük bir düşüş yaşadı ve Antik Yunanistan’ın ilk bilim adamı oldu.
Nili Sel basması için Hapi (Mısır Tanrısı)’na ihtiyaç yok
Mısır’da Nil Nehri seviyesindeki yıllık artış, Krallığın hasadının başarısı için hayati öneme sahipti. Her yıl siltli nehir doğacak ve etrafındaki toprağı besinler ve nem ile dolduracaktı.
Nehir daha sonra düşer ve Mısırlılar yeni verimli arazileri toplarlardı. Nil olmasaydı Mısır Krallığı olamazdı, çünkü yağmur neredeyse hiç düşmezdi.
Mısırlılar, Nil’in taşkınlarına birçok tanrılardan biri olan Hapi’nin neden olduğuna inanıyordu . Tanrılar memnuniyetsiz olursa, nehir taşar ve kıtlık olur …
Tanrılar her ne pahasına olursa olsun mutlu tutulmak zorunda kaldılar.
Thales, Nil’in Hapi yüzünden değil, doğal sebeplerle su bastığını söyledi.
Bugünlerde de, elbette Nil taşkınlarını biliyoruz, çünkü Afrika’da mevsimsel yağmurlar daha da güneye düşer.
Aslında Thales’in asıl nedeni hakkında spekülasyon yapmış gibi görünmesine rağmen, bunu ilk anlayan Eratosthenes bir başka antik Yunanlıydı .
Gündelik olaylardan tanrılara inanmak ve doğal olayları anlarsak olayları açıklayabileceğimizi ve tahmin edebileceğimize inanmak arasındaki geçiş Thales’in en büyük başarısıydı.
İnsanların, gözlemlediklerimizin altında yatan nedenleri hakkında düşünme yeteneğini ortaya çıkardı.
Bildiğimiz ilk bilimsel düşünce buydu: Thales, batıl inancı bilim lehine terk eden adamdı.
Zenginleşen bulutların içinde başı olan bir inek!
Karanlık bir akşam Thales, gece gökyüzüne bakarak Milet’te yürüyordu. Bir çukurun içine girdi, bunun üzerine onu ‘düşünür‘ olarak tanıyan yaşlı bir kadına güldü ve şöyle sordu: “Kendi ayaklarının altında ne olduğunu göremediğinde, göklerin sana ne söylediğini nasıl görebilirsin?”
Zengin Milet kentinde insanlar Thales’e düşünmenin kimseye fayda sağlamayacağını ve bu yüzden zengin olmayacağını söyledi.
Ancak Thales, itici güçlerinin yanlış olduğunu kanıtladı.
Milet kentinin bulunduğu Ionia bölgesinde hava durumu modelleri öğrenmişti.
Bir kış mevsimindeki hava durumu, bir sonraki sezonun zeytin hasadı için nasıl mahsül olacağını gösteriyordu. Hala mevsim kışken, sonraki hasat için Milet’teki tüm zeytin preslerini kiralamak için küçük para yatırmalar yaptı. Zeytin yetiştiricileri büyük bir zeytin mahsulünün geleceğini fark etmeye başladığında, yaz aylarında Thales’in bütün zeytin preslerini kiraladığını keşfetti.
Thales, haklarını zeytin yetiştiricilerine satarak bir servet kazandı. Hiçbir fiziksel çalışma yapmadı. Zeytin mahsulünün ne kadar büyük olacağını tahmin etmek için hava durumu desenlerine ilişkin gözlemlerini uygulayarak tek başına zihin gücü bakımından zenginleşti.
Yunan zeytinlik tanrısı Aristaeus’tan yardım almasına gerek yoktu.
Depremler
Eski insanlar depremlerin tanrılarının öfkelerinin bir ölçüsü olduğuna inanıyorlardı. Bazı kültürlerde insan fedakarlıkları da dahil olmak üzere fedakarlıklar, öfkeli tanrıları pasifleştirmeye çalışmanın normal yoludur.
Thales, depremler için rasyonel bir açıklama istedi. Tüm gezegenimizin, sonsuz bir su denizinde yüzen düz bir disk olduğu ve gezegenin suda dolaşan bir dalga çarptığında depremlerin geldiği teorisini verdi. Modern bilimin yararına Thales’in yanlış anladığını biliyoruz.
Bununla birlikte, teorisi, Zeus’un bir şeyden rahatsız olduğu için dünyanın sarsıldığını söyleme konusunda çok büyük bir ilerlemeydi.
Thales, en azından depremler için rasyonel bir açıklama bulmaya çalışmıştı .
Thales’in fikirlerinin (merhametle) bir başka faydası da, hiçbir fedakarlık yapılması gerek memesiydi.
Siyasi Danışman
- Thales kadar akıllı bir erkeğin kral tarafından danışman olarak görev yapması için davet edilmesi doğaldır. Bu, Medya Kralı Cyaxares ile komşu Lydia Kralı Alyattes arasında çıkan beş yıllık uzun savaş sırasında gerçekleşti.
- Savaş altıncı yıla devam ederken, Thales 28 Mayıs 585 585 tarihli güneş tutulmasını öngördü. O günlerde tutulmalar bir kâhin olarak alındı ve Thales’in öngördüğü gibi toplam tutulması neredeyse gerçekleşti, savaş hemen durdu.
- Etkinlik, Thales’le aynı yüzyılda yaşayan bir şair ve filozof olan Xenophanes tarafından anlatıldı. Bununla birlikte, modern bilim insanları olayla ilgili şüphe duydular; Thales’in yerini, zamanını veya doğasını bu kadar doğru bir şekilde öngöremediğini iddia etmek. Bununla birlikte, bu olaydan sonra iki devlet bir müttefik oldu.
- Lydia şimdi Perslere karşı mücadelelerinde Medya’ya katıldı. Lydia’nın ordusu bugünkü İran’a doğru ilerlerken, Thales muhtemelen kralın daveti üzerine onlara eşlik etti. Halys Nehri olarak da bilinen Kızılırmak nehrinin kıyılarına geldiklerinde durmak zorunda kaldılar.
- Thales, krala nehrin aşağı havasında geçilebilmesi için suyun çoğunu yönlendirerek kanalın üstünü kazmasını tavsiye etti. Ancak, bu olaydan bahseden Herodot, bu konuda şüpheci oldu.
- Lydia ile Pers arasındaki savaş Lydia’nın yenilgisiyle sonuçlandı. Miletus çatışmada yer almadığı için Persler tarafından korunuyorlardı. Thales, eve döndüğünde İyonyalılar konfederasyonunu savundu, bireysel devletler onun demoi veya semtleri haline geldi. Milet dışında bütün devletler konfederasyona katıldı.
Neler Yapıldı?
Thales madde hakkında derinden düşündü. Temelde, her şeyin aynı şeyden yapılması gerektiğine karar verdi – bugün olduğu gibi, tüm maddelerin atomlardan oluştuğuna inanıyoruz. Onun fikri, en temel haliyle, tüm madde sudur. Thales’in fikrinin kendi vatandaşı Democritus tarafından “tüm madde atomdur” haline dönüştürülmesi yaklaşık 200 yıl sürdü.
Thales’ten 600 yıl sonra yaşayan Antik Yunan tarihçi Plutarch, Mısırlı rahiplerin Thales’in “her şey su” teorisinin başlangıçta Mısır’dan çıktığını iddia ettiğini yazdı.
Astronomi
Thales Mısır’daki astronomi ve muhtemelen Babil’i öğrendi.
Ne zaman Arşimet 212 M.Ö. Syracuse Roma işgali sırasında öldürülen Romalı tarihçi Cicero olay hakkında yazdı. Bize, Romalıların Arşimed’in ayın ve gezegenlerin hareketini doğru şekilde tahmin eden, güneş ve ay tutulmalarını öngören bir makineye sahip olduğunu keşfetti. (Böyle bir makine aslında arkeologlar tarafından bulundu – Antikythera Mekanizması adı verilen inanılmaz derecede karmaşık bir cihaz .)
Romalılar ayrıca ilk Thales tarafından yapılmış olan Antikythera Mekanizmasının öncüsü olan göksel küreyi gösteren daha temel bir dünya bulmuşlardır.
Çığır açan Matematik
Gökbilimde olduğu gibi, Thales Mısır ve belki de Babil’deki matematiği öğrendi.
Milet’te, öğrendiklerini inşa etti ve matematikte tümden gelim mantığını kullanan ve geometride yeni sonuçlar üreten ilk kişi oldu.
İlk kez matematik teoremlerinin doğru olarak kabul edilmeden önce kanıt gerektirdiğini belirledi.
Matematiği pratik bir çalışma alanından pratik uygulamalar hakkında endişelenmeden keşfedilebilecek bir alana dönüştürmeye başladı. Bu yüzden Thales, kesinti ve ispat temelli bir konu olan modern saf matematiğe büyük atılımlar yaptı, bulguları için pratik kullanımlara aldırış etmedi. (Yeterince tuhaf, pratikte kullanım için düşünülmeden saf matematik yapılsa da, saf matematikte keşifler çoğu zaman gerçek dünyada önem kazanıyor!)
Thales, matematiğin öğretildiği ve matematiğin Antik Yunanistan’da gelişmesi için zemin hazırlayan Milesian Okulu’nu kurdu. Eski kaynaklara göre, disiplini Yunanistan’a Mısır’dan getiren ve birçok önemli matematiksel keşifler yapan Thales’ti.
En önemlisi çemberin çapı tarafından ikiye bölünmesi ve yarım daireye yazılan bir üçgenin daima dik bir üçgen olması (Thales teoremi).
Bununla birlikte, Thales’in astronomik keşifleri gibi, matematiksel başarıları da bazı modern bilim adamları tarafından şüphe ile karşılanıyor.
Thales’in matematik anlayışına katkılarının önemi vurgulanamaz.
Geometri alanındaki teorik çalışması, izleyen tüm batı bilimleri üzerinde muazzam bir etkiye sahip olacaktı.
Thales, Öklid Geometrisi ismini verdikten sonra Öklid’den önce geldi. Ancak Thales olmadan, asla bir Öklid olmamıştır.
Thales’in, biseksiyon dairelerinin temel ilkelerini tanımlayan ilk kişi olduğu söylenir ve matematiksel olarak bir ikizkenar üçgeninin tabanındaki açıların eşit olduğunu gösteren ilk kişi olabilir.
Thales ayrıca iki açılı ve bir tarafın eşit olduğu üçgenlerin eşit olduğunu gösterdi.
Bu, yüce teoriden öte bir şeydi, çünkü bu prensipler, gemilerin denizdeki mesafesini bulmak gibi pratik amaçlar için kullanılabiliyordu.
Bu tür geometri anlayışları olmasaydı bugün aldığımızın çoğu imkansız olurdu. Thales’in matematiksel gelişimi, navigasyon ve mimariden mühendisliğe ve daha derin bir astronomi anlayışına kadar çeşitli pratik disiplinleri ortaya çıkardı.
Thales, kendisinden sonra gelen önemli bir teoremi ile ünlüdür.
Thales Teoremi: “A, B ve C, AC hattının dairenin çapı olduğu bir daireye işaret ediyorsa, o zaman ABC açısı dik bir açıdır” diyor.
Tanrılara İnanç
Thales tanrıları reddetmedi. Tanrıların her şeyde var olduğuna inanıyordu. Bunun bir sonucu olarak, tüm maddelerin içinde yaşamın bir yönü vardı. Doğanın temel prensiplerini anlayarak insanların aslında tanrılarını daha iyi tanıyacaklarını ve anlayabileceklerini düşünüyordu.
Miras
Thales, Antik Yunanistan’da bilimin kurucusuydu. Bilgisini özellikle Anaximanderve Pisagor’a ileten Milesian Okulu’nu kurdu . Yunan bilimi ve matematiği, Arşimed döneminde yaklaşık 300 yıl sonra zirveye ulaştı .
Antik Yunan bilgisinin yeniden keşfedilmesi, Avrupa’daki Rönesans ve Bilimsel Devrimi tetikleyen bir kıvılcımdı ve modern teknolojik dünyamızı yönlendiren bir kursa bilim kurdu.
Batıl inançların bilim lehine reddedilmesi Thales ile başladı.
Aile Hayatı ve Sonu
Eski tarihçilerden gelen hesaplar, Thales’in hiç evlenip evlenmediği konusunda aynı fikirde değildir. Bazıları evlendiğini ve bir oğlu olduğunu söylüyor. Diğerleri evlenmediğini, ancak yeğenlerinden birine oğluymuş gibi davrandığını söylüyor.
Thales MÖ 546 yılında 78 yaşlarında öldü.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.