5G, 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti
5G internet son dönemde en çok konuşulan teknoloji. Peki veri alış-veriş hızında ve iletişim cihazlarında devrim yaratacağı söylenen 5G teknolojisi nedir?
5G, mobil telefonların kullandığı hücresel ağlarda bulunan teknolojik alt yapının yeni kurallar ile yeniden yapılandırılması. Bu çerçevede radyo frekansları, işlemciler ve antenlerin kullanılma şeklinde yapılan değişiklikler ve kapasite yükseltici yeni eklemelerden söz edebiliriz.
1970’lerden bu yana farklı şirketlerin mühendisleri hücresel ağların yapılandırılması için standartlar üzerinde anlaşıyor ve altyapı noktasında işbirliği içerisinde hareket ediyor. İletişim cihazları da bu altyapı standardına uygun şekilde üretiliyor. Aşağı yukarı her 10 yılda bir gelişen teknolojiler ışığında daha fazla verim alabilmek ve daha iyi hizmet sunabilmek için bu altyapının kodları ve malzemesi değiştiriliyor.
İşte 5G bu altyapının 5. kez değiştirilmesi anlamına geliyor. Elbette bu alt yapı her değiştiğinde tüketicilerin yeni cihazlar satın alması gerekiyor. Eskiden değişim fazla hızlı olmadığı için geçiş süreci de uzun yıllara yayılıyordu. Ne var ki, günümüzde alt yapı değişikliklerinin de zaman aralığı kısalmaya başladı.
5G, yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır. Bu hız kullanılan cihazın kategorisine göre 1 ila 10 Gbps arasında değişebilecektir. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülmektedir. Samsung tarafından uygulanarak test ortamında hız rekoru kırılmıştır. Kasım 2016 tarihinde Samsung, Çin Mobil Araştırma Enstitüsü (CMRI) ile birlikte yaptığı çalışmalarda 5G prototip denemesini başarıyla tamamladıklarını duyurmuştur. BTK tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin 5G çalışmalarına adapte olmaya çalıştığı ayrıca Türkiye’nin 5G kullanan ilk ülkelerden biri olacağı ifadelerine yer verildi.
Günümüz 5G teknolojisiyle gerçek şebekelerde 4.7 Gbit/sn hızına, laboratuvar ortamlarında ise 7.5 Gbit/sn hızlarına ulaşılmış olup, 2025 yılına kadar ise 5.5G çalışmalarıyla hızın 20 Gbit/sn’ye kadar indirme (download) ve 10 Gbit/sn’ye kadar yükleme (upload) olmak üzere baz istasyonu başına toplam (agrega) 30 Gbit/sn’ye yükseltilmesi hedeflenmiştir.
5G Teknolojisinin korona virüsü yaydığı iddialarına karşı Türkiye’de test amaçlı bir adet 5G istasyonunun bulunduğundan ve Ar-Ge amaçlı kullanımından bahsedilerek baz istasyonu sayısı ile koronavirüs vaka sayısı arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı EMO tarafından duyurulmuştur. Çin’in 2021 yılının sonlarına doğru toplam 5G istasyon sayısının 1.7 milyonun üzerinde olacağı öngörülüyor.
Bilim insanları Covid-19 ile 5G arasında bir bağlantı olabileceği fikrini “tam bir saçmalık” diye tanımlıyor ve bunun biyolojik olarak imkansız olduğunu söylüyorlar. Ayrıca İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) Tıbbi Direktörü Stephen Powis de komplo teorilerini “en kötü sahte haber türü” olarak nitelendirdi.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.